OPĆA MOBILIZACIJA

Europska sila u velikoj ofenzivi: ‘Imamo tajni plan, znamo kako ćemo okrenuti Trumpa protiv Putina!‘

Nakon dugih mjeseci natezanja, američki Kongres nedavno je odobrio veliku pomoć Ukrajini. Samo nekoliko dana ranije s Trumpom se sastao jedan čovjek...

Varšava Poljska panorama

 Jaap Arriens/Nurphoto Via Afp

Poljska vlada, predvođena premijerom Donaldom Tuskom, vjeruje da ima tajno oružje kako bi okrenula Donalda Trumpa protiv ruskog čelnika Vladimira Putina, a to je populistička stranka Pravo i pravda (PiS), koja je izgubila vlast u zemlji na izborima u listopadu prošle godine.

Kada je američki Kongres odblokirao paket pomoći Ukrajini od 60,8 milijardi dolara krajem travnja - koji su mjesecima blokirali pro-trumpovski republikanci u Zastupničkom domu - parlamentarni zastupnici PiS-a brzo su objavili da je do toga došlo zahvaljujući utjecaju jednog od njegovih perjanica, predsjednika Andrzeja Dude, koji se samo nekoliko dana ranije sastao s Trumpom u njegovom tornju u New Yorku.

Duda je s Trumpom dva i pol sata razgovarao o vojnim potrebama Ukrajine, a sastao se i s predsjednikom Zastupničkog doma Mikeom Johnsonom koji je na kraju popustio pritiscima i bez obzira na prijetnje tvrdolinijaških kolega da će, u slučaju da pusti pomoć Ukrajini, biti smijenjen.

"Veliki pljesak za predsjednika Andrzeja Dudu, koji je pribavio moćne resurse za borbu protiv ruskog imperijalizma", napisao je zastupnik PiS-a Dariusz Matecki na X. "Predsjednik Andrzej Duda može prepustiti osjećaju da je posao dobro obavljen za Poljsku i cijelu regiju", dodao je Marcin Przydacz, još jedan zastupnik PiS-a.

Trumpova promjena retorike

U politički podijeljenoj Poljskoj, gdje vlada predvođena Tuskom i PiS ratuju oko doslovno svega - od Europske unije do pobačaja, javne televizije, vladavine prava, projekta izgradnje nove zračne luke pa čak i električnih automobila - postoji rijedak dogovor o tome da treba ‘šarmirati‘ Trumpa. "Vjerujem da je tijekom sastanka u New Yorku predsjednik prihvatio preporuku poljske vlade i predstavio poljsko stajalište o sigurnosnim pitanjima", objavio je na X-u Tusk, stari Dudin neprijatelj. "U ovim stvarima treba nam maksimalan dogovor i minimum kontroverzi", dodao je.

Razlog što su obje strane ujedinjene jesu rizici koje predstavlja Rusija i eventualna opasnost da se SAD povuče iz NATO-a i Europu prepusti samoj sebi u drugom Trumpovom mandatu.

No, možda će biti teško postići da ovi poljski nacionalni interesi dobiju podršku u Washingtonu, piše Politico. Na zaprepaštenje PiS-a, narativ o Dudinom trijumfu brzo se pretvorio u predmet poruge - voditelj CBS-ove emisije "The Late Show" Stephen Colbert ismijavao je poljskog predsjednika zbog ‘ulizivanja‘ Trumpu.

image

Donald Trump i Andrzej Duda/Arhivska fotografija

Xose Bouzas/Hans Lucas Via Afp

Pa ipak, s druge strane, Dudin sastanak s bivšim američkim predsjednikom doista jest koincidirao s promjenom Trumpove i republikanske politike kada je u pitanju pomoći Ukrajini. Ubrzo nakon tog sastanka, Trump - koji je ranije pozitivno govorio o Putinu i krivio Kijev za nevolje u kojima se našao - oglasio se na svojoj platformi društvenih medija: "Kao što se svi slažu, ukrajinski opstanak i snaga trebali bi biti puno važniji Europi nego nama, ali je to bitno i za nas! POKRENI SE EUROPO!", napisao je Trump.

Trump, kako navodi Politico, ništa ne voli više nego da mu se ugađa i podilazi njegovom egu, a PiS i Duda imaju puno iskustva u šarmiranju bivšeg američkog predsjednika.

Trump: ‘Duda je moj prijatelj‘

Političari PiS-a su, naime, redoviti govornici na konzervativnim skupovima u SAD-u, a Duda je bio jedan od usamljenih međunarodnih nezadovoljnika koji su čestitali Joeu Bidenu na pobjedi na izborima 2020. Godine 2018. PiS-ova vlada je čak razmišljala da vojnu bazu u Poljskoj nazove "Fort Trump" kako bi privukla Bijelu kuću da stacionira američke snage u Poljskoj.

Zajedno s mađarskim premijerom Viktorom Orbánom, PiS je već dugo dio Trumpovog kruga favoriziranih europskih stranaka. Vjerojatni republikanski kandidat za predsjednika upadljivo se razmetao svojom naklonošću prema Dudi kad su se našli u New Yorku. "(Duda) je moj prijatelj, proveli smo četiri sjajne godine zajedno i možda ćemo to morati ponoviti", rekao je Trump. "Stojimo iza Poljske cijelo vrijeme... Imam veliko poštovanje prema ovoj zemlji i imam veliko poštovanje prema predsjedniku", rekao je.

Iako je aktualna poljska vlada vrlo oprezna prema Trumpu - Tusk je prozivao Trumpa zbog njegovog "antiukrajinskog sentimenta" i "proruskog stava" te prekoravao i pozivao Johnsona da pusti paket pomoći - Dudin sastanak s Trumpom imao je blagoslov i podršku službene Varšave.

U video snimci objavljenoj u ožujku na društvenim mrežama, ministar vanjskih poslova Radosław Sikorski, pak, pozvao je poljske nacionaliste i konzervativce da iskoriste svoj navodni poseban odnos s Trumpom. "Ukrajina treba potporu... zbog čega apeliram na naše nacionaliste, na one koji su podržali Donalda Trumpa... da uvjeri poljsku javnost da imaju poseban odnos (s njim). Ovo je trenutak da iskoristimo taj utjecaj, ako on doista postoji", rekao je.

image

Donald Tusk

Henry Nicholls/Afp

Sikorski je kasnije odobravao Dudine stavove o Ukrajini uoči sastanka s Trumpom. Poljski šef diplomacije rekao je u prošlotjednom intervjuu za Axel Springer, matičnu kompaniju Politica, da Trumpovo stajalište o Ukrajini "nije tako crno-bijelo kao što neki ljudi" misle. "Donald Trump je bio u pravu kada je pozivao sve nas u Europi da trošimo više na obranu", rekao je Sikorski u intervjuu, dodajući da je Trump također slao Ukrajini protutenkovske projektile prije rata, kada drugi, kako je istaknuo, to nisu činili.

‘Šaptač republikancima‘; ‘Glupost‘

Duda se susreo i s Johnsonom, koji se suprotstavio radikalima u vlastitoj Republikanskoj stranci kako bi se progurao paket pomoći. "Duda je naš šaptač republikancima", kaže Michał Baranowski, koji vodi poljski ured think tanka German Marshall Fund.

Ipak, Dudina uloga mogla bi biti precijenjena jer autsajderi rijetko dramatično utječu na promjenu politike SAD-a. Europarlamentarac Andrzej Halicki, Tuskova desna ruka u Bruxellesu, na ideju da bi Duda i PiS mogli sami promijeniti Trumpovo mišljenje po pitanju Ukrajine samo se nasmijao. "Gluposti", komentirao je, ocijenivši takve izjave zastupnika PiS-a "smiješnom spin naracijom".

No, Tuskova vlada vidi prednost u tome što ima mogućnost doprijeti do Trumpa kako bi čuo poljsko stajalište. "Ponekad morate raditi istovremeno na više kolosijeka i koristiti različite diplomatske kanale da biste dobili ono što želite", rekao je Halicki.

Međutim, većina političkih analitičara smatra da je posljednja promjena Trumpovog tona o Ukrajini nakon sastanka s Dudom, vjerojatnije rezultat slučajnog tajminga nego poljskog uvjeravanja. "To druženje između predsjednika Andrzeja Dude i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa vjerojatno je bilo lijepo... ali u ovom slučaju to nije bilo važno. Nemojmo pretjerivati", zaključio je politolog Zbigniew Lewicki za poljske novine Fakt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 08:50