KRITIČNI TRENUCI

Nade je sve manje, tenkovi ulaze u zadnji bastion Hamasa, svijet na korak do nezapamćene humanitarne katastrofe!

Izraelska tenkovska brigada preuzela je u utorak kontrolu nad graničnim prijelazom Rafah između Gaze i Egipta rekle su izraelske vlasti

Vojnici izraelske vojske

 Idf/gpo/Sipa Press/Profimedia/Idf/gpo/sipa Press/profimedia

Izraelska tenkovska brigada preuzela je u utorak kontrolu nad graničnim prijelazom Rafah između Gaze i Egipta rekle su izraelske vlasti. Pregovori o prekidu vatre i dalje traju, ali Izrael nastavlja s ofenzivom u južnom gradu u Pojasu Gaze, piše AFP.

Do ovoga je došlo nakon višesatnih sukoba između izraelske vojske i Hamasa kod graničnog prijelaza. Hamas je jučer potvrdio da je prihvatio prijedlog o prekidu vatre uz posredovanje Egipta i Katara, ali Izrael inzistira da sporazum ne ispunjava njegove temeljne zahtjeve.

I dalje ostaje mala nada da bi moglo doći barem do pauze u sedmomjesečnom ratu koji je razorio pojas Gaze.

Izraelska 401. brigada ušla je u prijelaz Rafah u utorak rano ujutro, priopćila je izraelska vojska, preuzimajući ‘operativnu kontrolu‘ nad ključnim prijelazom za dolazak humanitarne pomoći.

Na snimkama koje je objavila izraelska vojska vidi se kako tenk ulazi na prijelaz. Detalji videa podudaraju se s poznatim obilježjima prijelaza i prikazuju izraelske zastave kako se vijore s tenkova koji su zauzeli područje.

Izraelska vojska je tvrdila da je zauzela prijelaz nakon što je dobila obavještajne informacije da se ‘koristi u terorističke svrhe‘. Vojska nije pružila dokaze koji bi odmah poduprli tu tvrdnju, iako je tvrdila da je područje oko prijelaza korišteno za pokretanje minobacačkog napada u kojem su ubijena četiri izraelska vojnika u blizini prijelaza Kerem Shalom.

Vojska je također rekla da su kopnene trupe i zračni napadi gađali sumnjive položaje Hamasa u Rafi.

Wael Abu Omar, glasnogovornik Palestinske uprave za prijelaze, priznao je da su izraelske snage zauzele prijelaz i zatvorile objekt na neko vrijeme. Rekao je da su udari usmjereni na područje oko prijelaza od ponedjeljka.

Ofenziva je ponovno povećala rizik od sveopćeg izraelskog napada na Rafu, potezu kojem se Sjedinjene Države snažno protive i za koji humanitarne skupine upozoravaju da će biti katastrofalan za oko 1,4 milijuna Palestinaca koji su ondje našli utočište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 13:52