POPULARNIJA OD SUPRUGA

FATALNA PJEVAČICA Peng Liyuan: Nova prva dama Kine konkurencija je Michelle Obami

Prvi put u novijoj kineskoj povijesti supruga kineskog vođe u domovini je poznatija, a sigurno i popularnija od svog muža. Prije nekoliko dana na čelo kineske Komunističke partije zasjeo je Xi Jinping, čija je supruga Peng Liyuan, sopranistica i pop-folk ikona, dugogodišnja televizijska zvijezda čiji je posljednji nastup pratilo čak 770 milijuna gledatelja. Od nove, posve netipične prve dame (to će službeno postati u ožujku), za koju znaju svi Kinezi od Pekinga do Kantona, Šangaja i Urumqija, svijet očekuje da će možda i promijeniti povijest i tradiciju. Naime, nakon okrutne Jiang Qing, poznate kao Madam Mao, posljednje supruge Mao Zedonga nazivane i “crvena carica”, koju se mrzilo zbog zlodjela tijekom kineske Kulturne revolucije, supruge kineskih dužnosnika morale su biti u sjeni.

‘Makova vila’

No, lijepa 49-godišnjakinja plijeni blistavim osmijehom s fotografija na kojima je u vojnoj odori, narodnoj nošnji ili večernjoj haljini, obožavana je u narodu zbog svojega glasa koji lomi staklo i svoje vještine da jednako snažno odigra uloge koketne tibetanske pastirice, odbačene carske kurtizane, pa čak i usiljenog generala, što, doduše po činu i jest, jer vojsci je pristupila kad joj je bilo 18 godina.

Proslavila se sladunjavim melodijama i narodnim pjesmama koje veličaju Komunističku partiju, a zahvaljujući lijepom glasu počela je pjevati na vojnim paradama i priredbama kojima je trebalo podići moral vojnika. Podrijetlom je iz Shandonga, poznatom po uzgoju maka, pa je Peng prozvana i “makovom vilom”. Studirala je na konzervatoriju, nastupala u pedesetak zemalja, nizala nagrade, bila je dugogodišnja zvijezda TV spektakla kojim se proslavlja kineska nova godina. Svoju je slavu koristila i u javne svrhe, tješila žrtve potresa u Sichuanu, blago upozoravala mlade na opasnosti od pušenja, ili pak seksa bez zaštite, ali karijeru je završila 2008. godine.

Samozatajnost

Odsad bi trebala živjeti u sjeni supruga koji postaje prvi čovjek Kine, no pitanje je hoće li to biti moguće. Mišljenja analitičara su podijeljena. Michel Bonnin, ravnatelj francusko-kineskog sveučilišta Tsinghua, smatra da bi Peng mogla postati prva Kineskinja koja bi preuzela ulogu zapadnih prvih dama, svojevrsna “kineska Carla Bruni”, no kineski stručnjaci se ne slažu.

- U Kini prva dama mora ostati samozatajna - kaže Zhang Yaojie s Nacionalne kineske umjetničke akademije.

U intervjuima za kineske medije Peng Liyuan se hvali kako je Xi Jinping, s kojim je u braku 25 godina, idealan suprug. Imaju kćer, danas studenticu na Harvardu, koja navodno studira pod lažnim imenom. U svakom slučaju, Xi Jinping izgleda puno srdačnije od svog ledenog, robotiziranog prethodnika, ali i dalje ostaje vrlo zagonetan. Naime, nakon što je agencija Bloomberg u lipnju otkrila njihovo ogromno obiteljsko bogatstvo, kineske su vlasti blokirale svaki pristup web stranici Bloomberg, a cenzura na internetu je išla toliko daleko da se proširila i na pretrage po ključnoj riječi “Xi”. Njegovoj misterioznosti pridonijelo je i što je početkom rujna, bez ikakva objašnjenja, nestao na 12 dana i time izazvao spekulacije o svom zdravstvenom stanju.

Ženski uzor

Kako bilo, Peng ima sve što treba kako bi unijela revoluciju u uvriježenu praksu kad je riječ o suprugama visokih kineskih dužnosnika, koje su dosad držane daleko od očiju javnosti, ili bi pak pognutih glava šutjele iza leđa svojih supruga tijekom državničkih posjeta.

- Peng Liyuan mogla bi biti nevjerojatno pozitivna stvar za Kinu kojoj stvarno treba ženski uzor. Zamislite da ispadne prva dama poput Michelle Obame - komentirao je izdavač modnog časopisa Hung Huang.

Ali, stručnjaci sa Zapada složni su u tome da gospođa Peng ima veliku prepreku na putu k istaknutijoj ulozi na nacionalnoj pozornici - kineske muškarce. Usprkos Mao Zedongovoj vedroj paroli da “žene nose pola neba”, to je jedva vidljivo unutar zidina zgrade na trgu Tiananmen, gdje Komunistička partija bira novi klub vladajućih. Iako su se ranije ove godine javljale nade da bi jedna žena, Liu Yandong, mogla biti imenovana na jedno od sedam mjesta politbiroa, vrhovnog stranačkog tijela, svijetu je u četvrtak predstavljena nova podjela isključivo tamnih odijela i utegnutih kravata na čelu s Xi Jinpingom.

No, partija je napravila jedan vrlo mali iskorak. Primili su u politbiro političarku Sun Chunlan, što znači da se među 25 članova savjetodavnog komiteta sada nalaze dvije žene.

Tradicionalni stav

Kineskinje, barem one koje se usude javno govoriti, nisu zadovoljne.

- Nezdravo je i nepošteno da je tako malo žena u kineskom političkom sistemu. To samo osnažuje tradicionalni kulturni stav da su žene nesposobnije od muškaraca - rekla je Guo Jianmei, ravnateljica neprofitne udruge Ženskog pravnog istraživačkog centra u Pekingu.

Kineski muški šovinizam i strah od žena gladnih vlasti ima tradiciju dugu nekoliko tisuća godina. Do prošlog stoljeća žene nisu imale pristup obrazovanju i carskoj birokraciji. U vrijeme gladi, muški su prvi jeli. Sretnicama su podvezivali stopala toliko jako da su jedva hodale, a nakon udaje u muževu su obitelj dolazile kao pokretna imovina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:16