ATP FINALS

FOTO: Novak Đoković pomeo neprepoznatljivog Nadala i obranio naslov u Londonu

Nadalu je ovo bio drugi nastup u finalu, ali još uvijek čeka na prvi naslov, prvi je put 2010. izgubio finale od Švicarca Rogera Federera
 AFP

Priča je možda doživjela lagani antiklimaks, ali pobjedniku zbog toga nemojte uzeti ni mrvicu kredita. Novak Đoković impresivnom je (6-3, 6-4) pobjedom protiv Rafaela Nadala dohvatio treći naslov na završnim turnirima sezone i u londonskoj O2 Areni upisao 22. uzastopnu pobjedu. Posljednji je put izgubio još u rujnu, u finalu US Opena, i to od istog ovog čovjeka, Rafe koji mu je uzeo najveći san.

Uoči sezone Đoković se spremao za Roland Garros, ali u meču godine koštao ga je onaj nespretni smeš kod kojeg je dotaknuo mrežu. French Open će ostati začarano mjesto za Novaka, ali sinoć se i Rafa našao pred zidom koji još nije preskočio. Tek je drugi put bio finalist ATP Finala. Kao i 2010., kada je bolji bio Roger Federer, Španjolac ni ovaj put nije mogao do jednog od rijetkih, ako ne i jedinog naslova koji mu nedostaje u karijeri.

Finale nije ponudio dramatiku kojoj smo se nadali, čak je u većem dijelu 96-minutnog meča kvaliteta tenisa bila pomalo upitna. Iako su brojni komentatori oduševljeno klicali dvojici matadora, što ni mi nećemo propustiti na kraju veličanstvene sezone, dojma smo da je ovo bio jedan od njihovih lošijih međusobnih ogleda. Brojne neprisiljene pogreške, nervoza koja je trajala gotovo punih osam gemova, sve do najboljeg poena u meču koji je prvi, čini se i jedini put, podignuo publiku na noge.

Nakon što se Rafa vratio sa 0-3 na 3-3 ( Tim Henman, primjerice, tvrdi da su baš prva tri gema odlučila pobjednika jer je Đoković “udarao lopticu tako snažno da se Rafa morao osjećati podređeno”), kod 3-4 je spašavao break-loptu. Nevjerojatan Đokovićev lob, koji je umalo kompromitirao lošim volejem, ipak je odlučio prvi set. Činilo se da će to biti okidač za tenisku delikatesu, ali brzo su se vratili pogreškama. Nadalov forhend nije funkcionirao, njegov top spin u dvorani nema odskok koji mu daje prednost na betonu ili zemlji, pa je Đoković uspijevao diktirati tempo. Kada je u petom gemu drugog seta došao do ključnog breaka, vrata raja bila su otključana. Pola sata kasnije Đoković je u rukama držao trofej Brada Drewetta, nazvanog prema ove godine preminulom čelniku ATP-a.

- Vi ovo vidite kao igru nas dvojice, ali iza nas je tim velikih ljudi. Ovo je i njihov trofej - zahvalio se Đoković treneru Marianu Vajdi i ostatku lože.

Nešto prije njega, Rafael Nadal je bio nešto inspiriraniji i na svojem “slomljenom engleskom” prozborio:

- Ovo je vjerojatno moja najbolja sezona u karijeri, i sigurno najemotivnija. Meč u ovakvoj areni za kraj takve sezone najbolja je moguća nagrada.

Dvojica igrača, koji sve više dovode u pitanje teoriju o “velikoj četvorci” svjetskog tenisa, ponovno su ostala do kraja. Od danas će vodeći Nadal imati 13.030 bodova, Đoković će na drugome mjestu minimalno zaostajati sa 12.110. Hoćemo li uskoro pričati o velikoj dvojici? Iako nitko ne želi prekrižiti Rogera Federera, koji je uvjeren da će u 2014. napadati Grand Slam naslove ako bude zdrav, teniski svijet trenutačno muči jedna dvojba: Rafa ili Nole? I ostat će aktualna sve dok ne zacijele operirana leđa Andyja Murraya ili dok Juan Martin del Potro ne pronađe formulu da ostane zdrav u kontinuitetu.

Parovi: Naslov za Marrera i Verdasca

Španjolci David Marrero i Fernando Verdasco pobjednici su turnira parova na ovogodišnjem ATP "mastersu" tenisača u Londonu, oni su u finalu svladali najbolji par svih vremena, američku braću blizance Boba i Mikea Bryana sa 7-5, 6-7 (3), 10-7.

Na putu do naslova Marrero i Verdasco su u polufinalu sa 7-6 (10), 7-5 svladali hrvatsko-brazilsku kombinaciju Ivana Dodiga i Marcela Mela, a ovo im je tek drugi turnir koji su osvojili zajedno i daleko najveći uspjeh kao para.

Inače, ovo je druga godina zaredom kako "masters" parova osvaja španjolska kombinacija, lani su slavili Marcel Granollers i Marc Lopez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 11:06