SPAŠEN ŽIVOT

Pionirska operacija u Hrvatskoj: Ženi presadili srčani zalistak iz banke tkiva

ZAGREB - Marija P. (70) prva je hrvatska pacijentica kojoj je jučer na Klinici za kardiokirurgiju KBC-a Zagreb ugrađen biološki srčani zalistak iz Nacionalne banke kardiovaskularnog tkiva.

Pacijentica je imala suženje aorte i jedini način liječenja bio je ugradnja novog zaliska. Uobičajeno se to radi s mehaničkim (umjetnim) zaliscima, ali ovoga puta u pionirskoj operaciji korišten je zalistak iz banke tkiva.

Živi i mrtvi donori

Riječ je o donaciji jedne 23-godišnjakinje kojoj je na klinici prije presađeno srce i tako joj je spašen život. Glavni kardiokirug na toj operaciji bio je dr. Dražen Belina, a asistirali su mu prof. dr. Darko Anić i prof. dr. Bojan Biočina. Predstojnik Klinike prof. dr. Biočina kaže kako zalisci i žile u banku stižu od mrtvih donora, ali i od onih koji zbog teških bolesti srčanog mišića trebaju novo srce.

- Njihovi zalisci mogu biti vrlo upotrebljivi nakon što se obrade u banci tkiva . Jedan takav primjer je naša pacijentica koja je upravo operirana jer su korišteni zalisci sa srca žene koja je dobila novo srce. Pacijentica se nakon operacije dobro oporavlja -kaže prof. dr. Biočina.

Urođene mane

Za razliku od transplantacije organa kod ove vrste operacija nije potrebno ispitivanje podudarnosti tkiva, a nakon zahvata ni potrebna terapija imunosupresivnim lijekovima jer ne postoji opasnost od odbacivanja tkiva. Inače, Banka kardiovaskularnog tkiva dio je hrvatskog transplantacijskog programa i godinu dana trajale su pripreme za prvo presađivanje tkiva.

Prva pacijentica imala je indikaciju za tu vrstu operacije, a češće se provode kad treba liječiti tzv. endokarditis (upala srčanih zalistaka) ili pak urođene srčane mane kod djece.

U banci tkiva trenutačno 25 zalistaka

Prof. dr. Biočina kaže kako je u banci trenutno 25 srčanih zalistaka koji se čuvaju u tekućem dušiku. No oni nisu namijenjeni isključivo pacijentima KBC-a Zagreb, nego su na raspolaganju i drugim kardiokirurškim timovima u Hrvatskoj, ali i u Europi. Naime, protokol za pripremu tkiva i operacije radio se u suradnji s Europskom bankom tkiva iz Bruxellesa, a medicinski direktor te banke dr. Ramadan Jashari, inače zagrebački student, bio je gost liječnik na Rebru, gdje je održan i mini simpozij na tu temu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:45