DAN REMIJA U HNL-u

Bijesni navijači Rijeke traže odlazak Scorije!

U utakmici 21. kola Prve HNL Slaven Belupo i Inter iz Zaprešića su na Gradskom stadionu u Koprivnici igrali 2-2
 Vlado Kos / CROPIX

RIJEKA - CIBALIA 0-0

Kantrida je ujutro bila pod 15 cm snijega, a satima prije utakmice travnjak je bio očišćen, proljetno zelen. Nažalost, neposredno uoči susreta počela je padati kiša, otežavajući igru i Primorcima i Slavoncima.

Rijeka je, u odnosu na prošlo kolo, istrčala bez mladog stopera Datkovića (umjesto njega u središtu obrane bio je Marić), a sustav je promijenjen iz 3-5-2 u 4-4-2 s veznim redom u rombu čiji je korektor bio Kreilach, a iza dvojice napadača ordinirao Alispahić . Gosti su jedinu promjenu vezano uz najavljeni sastav obavili pola sata prije početka utakmice: umjesto Bartolovića (navedenog u prvotnoj verziji službenog zapisnika) prvu je vinkovačku špicu zaigrao Koledić.

Za početno zagrijavanje promrzlih 1.500 gledatelja (uključujući 20-ak Cibalijinih Ultrasa) trebalo je čekati samo 35 sekundi. Odlična Alispahićeva lopta za Benka koji s lijeva ide sam na VK-vratara, ali Matković mu ulazi u šut i sjajno eliminira veliku opasnost za svoj gol. Sljedeća, žestoko sporna situacija dogodila se u 6. minuti, u domaćem 16-ercu. Kontakt riječkog kapetana Kneževića i vinkovačke polušpice Filipovića djelovao je kao klasični Kneževićev lakat u suparnika. Sudac Vidulin nije posegnuo niti za jednom od dvije sankcije koje je očekivao cijeli stadion: 11-erac za Cibaliju i crveni karton Kneževiću, posljednjem igraču bijele obrane.

Rijeka je pokušavala igrati, Alispahić je bio raspoložen, ali bez pravog suporta te uz dodatnu nesigurnost cijele momčadi zbog poprilično lelujave obrane. U 39. Bijele je nakon Matoševa udarca sa 10-ak metara spasio Mance. Nije u prvih 45 minuta bilo velikih nogometnih užitaka podno stijena, na odmor se otišlo sa 0:0.

U nastavak se ušlo bez promjena. Jedine opasnosti u prvih 15 minuta po vinkovačka vrata kreirao je Brezovec i to iz prekida. Dva vrlo dobra, ali i - nedovoljno dobra slobodna udarca. Oba puta sa 30-ak metara. U 54. minuti Matković brani, a u 60. lopta ide zamalo pored lijevog gornjeg kuta Cibalijina gola. Prve trenerske reakcije su: Bartolović umjesto Koledića (55') i Jurić umjesto Vitaića kod Cibalije (65) tj. Jugović u Rijekin vezni red na Močinićevo mjesti od 61. minute.

U 65. domaći ne realiziraju vrhunsku prigodu. Nakon duplog pasa Brezovca i Cesarca Brezovec u trku puca sa 12-13 metara, ali Matković izvrsnom intervencijom vadi loptu ispod grede pa umjesto 1:0 Rijeka ima samo korner iz kojeg se ništa zanimljivo nije rodilo. Pet minuta kasnije dobar je i domaći vratar Mance koji bijeli gol spašava pred Mišićem. U 72. Scoria protiv opasne i nimalo zatvorene Cibalije igra na kartu mladog slovenskog napadača Jogana umjesto rutinera Cesarca.

U 80., kada je Mance skinuo Filipovićev zicer, Kantrida je proključala od zvižduka igračima i treneru Scoriji. Zimski shopping logično je podigao očekivanja pa je i takva navijačka reakcija logična. Činjenica da se radi tek o drugom proljetnom kolu publiku ne zanima. Jedan bod iz dva kola (i da nisu dovođena pojačanja) razočaravajući je učinak! Cibalia je bod s Kantride odnijela 100% zasluženo.

SLAVEN BELUPO - INTER 2-2 (Rak 2, Purić 14 / Oršić 7, 73)

Publika u Koprivnici vidjela je dobru, uzbudljivu, neizvjesnu i efikasnu utakmicu u kojoj je pitanje pobjednika do samog kraja bilo otvoreno. Na kraju je podjela bodova s obzirom na prikazano i najrealniji ishod, a i jedni i drugi imaju za čime žaliti.

U prvih 15 minuta malobrojni su gledatelji vidjeli čak tri pogotka. Nikola Rak definitivno se vratio nakon duge ozljede, lijepo je pogodio nakon asistencije Vugrinca, a na drugoj strani Inter je uz dosta sreće i odbijanaca preko Oršića ekspresno izjednačio. Za novo vodstvo pobrinuo se Purić, igrač čije se ime rijetko nalazi u rubrici namijenjenoj strijelcima.

Farmaceute su na putu do pobjede zaustavili promašaji. Vugrinec je u 46. minuti iz neposredne blizine poslao loptu kraj gola, u 58. minuti Rak je snažnim udarcem uzdrmao gredu, a 10 minuta kasnije Delić je glavom promašio okvir vratiju. Na kraju je promašaje Farmaceuta kaznio Oršić svojim drugim golom, a Inter je mogao i do potpunog preokreta da Purić u 88. minuti nije izbio loptu ispred Kramarića,

OSIJEK - ISTRA 1961 0-0

Preživio je Osijek prvih 45 minuta. Počeo je dobro. Imao i prvi prigodu već u 4. minuti, Kvržić je zamalo opasno ugrozio vratara Ježinu. Ali bila je to jedna od onih prigoda koje dođu iznenada, kao posljedica nečije pogreške, a onda na jednak način i prođu bez posljedica. Poslije toga igra se prenijela uglavnom na sredinu terena, a onda malo po malo na onu polovicu gdje su bila vrata domaćina.

Nije Osijek pronalazio rješenja za svoj napad. Niti jednu osmišljenu akciju nije uspio izvesti. Nasuprot njemu momčad Istre 1961 je imala ideju kako to učiniti. Ne i realizatora u svom napadu. Čak su četiri puta gosti bili u prigodi doći do pogotka. Roce se obrukao u 15. minuti kada je s četrnaest metara pucao neometan pokraj vrata. Onda je u 20. minuti Anđelković također bio u izglednoj prigodi, ali njegov je udarac završio preko vrata. U završnici tog prvog dijela igre dva puta je prijetio Bačelić-Grgić. Prvo je u 40. minuti zapucao glavom u sam gornji desni kut, a vratar Bijelo-plavih Mikulić sjajnom intervencijom sačuvao svoju mrežu. Njih su dvojica bili sučeljeni i u 43. minuti. Ovaj put Bačelić-Grgić je došao pred mrežu Osječana s desne strane i uputio udarac nisko u okvir vrata. Ali Mikulić je nogom u posljednjem trenutku uspio obraniti i ovaj njegov pokušaj, zbog čega je još jednom zaradio pljesak na otvorenoj sceni.

U drugom poluvremenu su se akteri utakmice ravnopravno podijelili u izglednim prigodama. Po dvije su bile na obje strane. Računajući s tom okolnošću i jedni i drugi imaju razlog žaliti što su im izmakla preostala dva boda. No, pobjedi je ipak bliži bio gost. Što nije do nje došao kriv je vratar Bijelo-plavih Zvonimir Mikulić. Odavno se već u Gradskom vrtu nije dogodilo da Osijekov čuvar mreže bude najzaslužniji za osvajanje, u ovom slučaju tek jednog boda. Nije Mikulić obranio samo ono što vratar obraniti mora, već puno više od toga. Četiri puta je spasio svoju mrežu onda kada su već svi vidjeli da će lopta u njoj završiti. Nakon sjajnih obrana u prvom poluvremenu u nastavku je briljatno zaustavio udarce Bačelić-Grgića u 54. minuti, a onda i Havojića u 87. minuti. To su bili trenuci odluke. Makar, Osijek s pravom žali za onim što je propustio Pongračić u 61. minuti. Nitko ga nije ometao, mreža gostiju iz Pule je bila nezaštićena, ali je njegov udarac završio pokraj vrata.

Zaključak je nakon svega jednostavan. Istra 1961 je bila dojmljiva i bliža pobjedi. Osijek nedorečen i nekonkretan. Sreća je njegova da je imao Zvonimira Mikulića koji je obranio baš sve. I ono najteže.

LJESTVICA

1 Dinamo 20 14 2 4 44-17 44

2 Hajduk 20 10 6 4 29-14 36

3 Lokomotiva 21 10 6 5 32-25 36

4 Split 21 10 3 8 33-27 33

5 Rijeka 21 9 6 6 29-27 33

6 Slaven Belupo 21 9 5 7 30-30 32

7 Osijek 21 6 9 6 21-20 27

8 Istra 1961 21 5 7 9 19-24 22

9 Inter 21 4 8 9 23-28 20

10 Cibalia 21 5 5 11 18-31 20

11 Zadar 21 5 5 11 22-38 20

12 Zagreb 21 5 4 12 16-35 19

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 21:44