KREĆE HOKEJAŠKO LUDILO

FOTO: SPEKTAKULARNO PREDSTAVLJEN MEDVEŠČAK ZA KHL Gojanović: 'Igrači su me oduševili. Ovo je neki drugi svijet'

 Damir Krajač/CROPIX

Ispunjeno parkiralište klizališta na Velesajmu bilo je najbolji znak. Počelo je, počelo, “medvjedi” su ponovno u gradu. I to Medveščak 5.0., da se izrazimo programerskim jezikom. Da ovaj novi, ruski Medveščak nema puno veze sa starim, potvrdio je i jedan od sedam starosjedioca.

- Trening je u 10, trebali smo doći do dvorane u 9. Kažem ja sebi, početak je priprema, idem doći ekstra rano, da nema nikakve šanse da zakasnim. Kad ono, u 8.15 pred dvoranom sve puno! Frajeri svi došli na trening dva sata ranije, šeću po hodnicima, listaju neke bilježnice... I na ledu se vidi da su pravi igrači, brzi i žestoki, a ovi detalji izvan leda su potvrda o kakvim se klasama radi - primijetio je Dario Kostović nakon treninga na kojem je, iako je tek drugi, sve prštalo od brzine i snage.

Klase koje je Medveščak doveo jučer je na spektakularan način predstavio u hotelu Esplanade. Reflektori, dim i “kamera koliko na jednom mjestu nije bilo otkako smo ušli u Europu”, kako je rekao sveprisutni gradonačelnik Milan Bandić, poslužili su kao sjajna koreografija za velike riječi.

- Ovo je san, kluba, moj osobni, navijača, ljudi koji su ovdje bili prije mene... U ovakvom trenutku moram se sjetiti našeg pokojnog predsjednika Ferde Spajića, siguran sam da i on s nama danas negdje uživa - sjetno je kazao predsjednik kluba Damir Gojanović i dodao:

- Kada mi je Aaron Fox (sportski direktor, nap. p.) javio da smo potpisali ugovor s Cheechoom, pomislio sam da nam frajer dolazi bez jedne noge ili ne znam u kakvom stanju. Njegov dolazak je otprilike kao da Scottie Pippen potpiše za Cibonu. Nakon četiri godine stresa, vjerujem da ću ove sezone imati zadovoljstvo uživati s navijačima u utakmicama.

Glavni operativci kluba, dvojac koji je sastavljao momčad, očekivano je imao riječi hvale za plodove svojega rada. Direktor hokejskih operacija Markoantonio Belinić i Aaron Fox složili su treneru Marku Frenchu sasvim novu kompoziciju.

- U početku je bilo teško jer smo nova momčad u ligi. Kada su igrači vidjeli da i neka velika imena potpisuju za Medveščak, stvari su se sasvim okrenule. Hokejaši su se počeli sami javljati i pitati trebaju li nam njihove usluge - kazao je Fox, koji je priznao da nije gledao sve igrače koje su doveli “što u budućnosti treba promijeniti”.

Hokejaši su se u ulozi manekena snalazili tako-tako, neki, primjerice Charles Linglett, pokazali da će biti otrov za zagrebačke puce, a drugi, poput Marka Katica, da su im svjetla reflektora na ledu puno prirodnija od onih na jučerašnjoj improviziranoj pisti. Vratar Barry Brust, jedan od onih golmana koji nerijetko koriste šake u slučaju gužve, opravdao je titulu najzanimljivijeg karaktera novog Medveščaka, dok se oko Cheechooa očekivano sjatilo najviše novinara.

- Pripadnik sam plemena Mouse Cree, ali nemam neki posebni nadimak. Znam da je ovdje prije mene igrao jedan “first nation” (kolokvijalno: Indijanac, nap. p.), čak sam ga i upoznao jer me došao gledati na jednoj utakmici u NHL-u - otkrio je poveznicu s Waceyjem Rabbitom.

Cheechoo je svjestan da se od njega traže golovi i samo golovi.

- Nije mi bitno da budem najbolji strijelac jer ova momčad sigurno može ući u doigravanje i uvjeren sam da će nam to uspjeti. Ja sam svoje ozljede zaliječio i sada sam potpuno spreman - odbio je priču o starijim prinovama i silaznim putanjama njihovih karijera.

OKVIR

Plaće između 50 i 170 tisuća eura

Najplaćeniji hokejaši Medveščaka, među kojima bi ove sezone trebale biti najveće zvijezde (Cheechoo, Foster, Popovic...), zarađivat će do 170 tisuća eura, potvrdio je predsjednik Medveščaka. Minimalna plaća iznosit će oko 50.000 eura koliko se mogu nadati najmlađi ili igrači koji su ostali u momčadi od prošle sezone.

- Budžet je 10 milijuna eura i gotovo je zatvoren. Ne divljamo i ne razbacujemo novac. Igrači su me oduševili. Ovo je neki drugi svijet. Prošlih smo godina nakon dva dana treninga imali po pet ili šest ozljeda, a sada nemamo niti jednu. To vam dovoljno govori o razini profesionalnosti ovih dečki - kazao je Gojanović.

BROJKE

8 pripremnih utakmica odigrat će Medveščak, a prva je 6. kolovoza protiv Torpeda u Mariboru

32 igrača ima trener Mark French na rosteru, a od toga su trojica na probi i sedam iz prošle sezone

34 dana ostalo je do prve utakmice KHL-a, 6. rujna u Domu sportova protiv CSKA Moskve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 03:20