RAVNATELJ IGNORIRA ZAKON

MZOS: Svi u Hrvatskoj moraju biti upisani u škole pod jednakim uvjetima, nećemo zbog pritiska tolerirati nezakonitosti!

 Vojko Bašić / CROPIX

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) ističe kako neće, uslijed pritiska, tolerirati nezakonitosti počinjene pri upisu 42 učenika u prvi razred četverogodišnjega programa u Srednjoj školi "Braća Radić" Kaštel Štafilić-Nehaj te napominje kako je u njegovu interesu da učenici pohađaju srednje škole i u potpunosti odbacuje neutemeljene optužbe da djecu želi ostaviti na ulici.

U opsežnu priopćenju, u kojemu je navedena i kronologija događaja upisa učenika u tu školu, MZOS danas navodi kako čini sve da djeci omogući nastavak školovanja, ali ne na štetu druge djece i pod nejednakim uvjetima. Također podsjeća kako dužno poštivati zakon i druge propise te osigurati svim učenicima školovanje pod jednakim uvjetima.

Kada bi, ističe se, Ministarstvo u konkretnom slučaju odobrilo upis djeci koja nisu prošla minimalni bodovni prag od 36 bodova za čeverogodišnja zanimanja, dovelo bi u nepovoljan položaj svu onu djecu u Hrvatskoj, pa tako i u samim Kaštelima, koja su se upisivala po propisanim uvjetima.

Podsjeća se da je Ministarstvo jučer uputilo zahtjev Uredu državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji da organizira upis nezakonito upisanih učenika, ali u trogodišnje programe - sukladno njihovu uspjehu u osnovnoj školi kako bi najkasnije u ponedjeljak, 10. rujna, svi učenici krenuli redovno u školu.

Taj županijski ured jučer je izvijestio Upravu za odgoj i obrazovanje MZOS-a da upis učenika teče neometano u skladu s pisanim zahtjevom ministra Željka Jovanovića od 5. rujna ove godine, kao i da će svi učenici, koji imaju dovoljan broj bodova za upis u četverogodišnje programe u njih biti i upisani dok će se učenicima koji nemaju dovoljan broj bodova omogućiti upis u trogodišnja zanimanja na neko od ponuđenih 206 slobodnih mjesta.

Ističe se da je Ministarstvo, usprkos svim nastojanjima, danas obaviješteno da je ravnatelj škole Petar Vrbanić pozvao nezakonito upisane učenike prvih razreda da u ponedjeljak dođu u školu i pohađaju nastavu.

Time je, smatra MZOS, ravnatelj Vrbanić ponovno grubo ignorirao zakon te je, na štetu učenika i njihovih roditelja, odbio suradnju koja je isključivo u interesu djece te ponovno pokušao izvršiti pritisak na Ministarstvo zbog legalizacije svojih protuzakonitih radnji.

Izbor i odgovornost sada je na roditeljima koji imaju pravo odabrati hoće li ili neće upisati svoju djecu u srednju školu, a Ministarstvo im je dalo mogućnost izbora sukladno zakonskim mogućnostima, stoji u priopćenju MZOS-a.

Upozorava se da je iz kronologije vidljivo da je Ministarstvo bilo uključeno u postupak tek u četvrtak, 30. kolovoza, kada su usmeno razgovarali s Uredom državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji te u petak 31. kolovoza, kada je službeno odgovoreno na zahtjev iz čega je, pak, vidljivo da Ministarstvo nije odobrilo nezakoniti upis učenika, a da su i Županija i Ured državne uprave dali suglasnost za upis učenika s manjim brojem bodova, iako oni nisu nadležni za odlučivanje o takvom upisu.

Dodaje se da ravnatelj škole, kada je vidio da učenici ne zadovoljavaju uvjete upisa, nije smio primiti dokumentaciju učenika te ih je trebao uputiti u odgovarajuće programe ili druge škole gdje ostvaruju pravo upisa.

Podsjeća se da je voditelj Službe za društvene djelatnosti Neven Ćurković jučer izvijestio ministra da su primili dopis te da su u izravnom kontaktu s ravnateljem škole, roditeljima, učenicima i stručnim službama uspjeli smjestiti jedan dio učenika na upražnjena mjesta te jedan dio u neke druge škole u Splitu i Trogiru.

Danas je Ćurković pak izvijestio ministra kako se uplela lokalna politika i porušila sve što je jučer postignuto. Roditelji su sazvali prosvjedni skup, na kojeg su pozvali lokalnu samoupravu i odustali od svega što je jučer dogovoreno, a dostavio je i dopis ravnatelja Vrbanića, iz kojega je vidljivo kako je ravnatelj odlučio da svi učenici prvih razreda idu u školu u ona zanimanja u koja su protuzakonito upisani, dok se ne nađe drugo rješenje, navodi MZOS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 09:12