'STIŽE TETOVIRANI ROKER'

Norveški izbornik o Hrvatskoj: Bolji ste od Engleske! Možete biti prvaci Europe!

Zagreb, 121010.Stadion u Maksimiru, prijateljska utakmica izmedju reprezentacija Hrvatske i Norveske.Na slici: Mohammed Abdellaoue gol.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX

Norveški portali i tiskovine s lijepom su hipotekom dočekali Slavena Bilića i hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Sa svih strana vrišti citat šefa norveške reprezentacije Egila Drilla Olsena koji je za nacionalnu televiziju ustvrdio: Hrvatska može biti prvak Europe!

- Nisam spreman gledati u kristalnu kuglu uoči Eura, ali mogu reći da postoji nekoliko reprezentacija koje mogu osvojiti naslov prvaka, a Hrvatska je među njima.

Dok je Hrvatska u Puli “demontirala” Estoniju, norveška je momčad istodobno imala priliku upoznati snagu Engleske (izgubili su 0-1), pa kad Egil Olsen ustvrdi da su Hrvati bolji od Engleza, zvuči i te kako mjerodavno.

Drillo vs. rocker

- Gledao sam prvo poluvrijeme Hrvatske i Estonije. Bio sam impresioniran kako su igrali.

Na molbu da dočara što ga je to impresioniralo, rekao je:

- Prije svega vještina. Hrvati su jednostavno bolji nogometaši od engleskih. Osim toga, zadivila me njihova okomitost, prodornost. Mislio sam da je to momčad koja malo više voli maziti loptu, a oni su prodirali kao stršeni. S Hrvatima ćemo imati mnogo problema. Bit će nam teže nego s Englezima.

To je ustvrdio trener kojega zbog mnogo rada bez lopte zovu još i Drillo, a zbog znanstvenog pristupa nogometu i brojnih videoanaliza zovu ga i profesorom, premda, ironično, stil kojim igraju njegove momčadi nazivaju zapravo primitivnim. Gorljivi je zagovornik zonske obrane, formacije 4-5-1 i tzv. nogometa duge lopte kojom se pokušava pronaći jednog napadača. Nisu se plasirali na Euro, ali nitko ih u kvalifikacijama koje su otvorili senzacionalnom 1-0 pobjedom protiv Portugala nije razvalio. Samo im je Danska jednom zabila dva gola.

Našega Slavena Bilića Norvežani predstavljaju kao potpunu suprotnost njihovu 70-godišnjem izborniku: “On je tetovirani rocker, svira u bendu i dnevno puši 20-ak svojih omiljenih cigareta Marlboro light. Jako je cool. No, kao trener nije buntovnik, nego djeluje promišljeno i inteligentno”. Citiraju i buduću Bilićevu poslodavku, predsjednicu moskovskog Lokomotiva Olgu Smorodskaju: “Bilić je jedan od najboljih trenera u Europi!”

Slaven to upravo ima priliku i dokazati, manje danas, na posljednjem ispitu prije Eura u Oslu, a više idućih dana u Poljskoj i, nadamo se, Ukrajini.

- U Oslu ćemo vidjeti gdje smo tjedan dana prije utakmice protiv Iraca. Velika su očekivanja uoči utakmice s Norvežanima. Iako svaka utakmica može zavarati, u negativnom ili pozitivnom smislu, vjerujem da ću dobiti željene odgovore u subotu navečer - rekao je uoči polijetenja iz Graza u Oslo Slaven Bilić.

Norvežani jaki kao Irci

Premda je i te kako zadovoljan dvjema odrađenim utakmicama u Puli i Neubergu, kaže da u Oslu želi vidjeti još bolje igrače i momčad.

- Nismo mogli imati bolju provjeru za Irce od ove u Oslu. Norvežani su baš tu negdje s Ircima, odlikuju ih jednake vrline, upornost, borbenost, spremnost - zadovoljan je Bilić izborom sparing-partnera.

Naravno, dodaje da će i u Oslu težiti dobrom rezultatu.

- Pobjeda uvijek jača samopouzdanje. No, da mi netko ponudi da biram između lošije igre i pobjede te mogućnosti da nesretno izgubimo, a odigramo odlično, izabrao bih ovo drugo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 03:20