LJUBOMIR ČUČIĆ NA SUDU

OBRANA BIVŠEG HRVATSKOG DIPLOMATA 'Uzeo sam za sebe 30.000 kuna, ostalo je završilo u crnom fondu udruge Europski dom'

U tim godinama to je bio uobičajen način poslovanja nevladinih udruga, tvrdi Čučić
 Miroslav Kiš/CROPIX

Bivši diplomat Ljubomir Čučić, o kojemu su mediji pisali jer je zlostavljao bivšu suprugu Natali Boers Čučić, jučer je iznio obranu na suđenju za optužbu da je od 2001. do 2003. iz udruga Europski dom i Europski pokret Hrvatska kojima je bio na čelu izvukao oko 250.000 kuna.

Tužiteljstvo ga tereti da je to napravio uz pomoć kreditnih kartica Udruga te uz pomoć ugovorima sa studentima preko student servisa za fiktivne poslove.

Čučić, koji nije želio odgovarati na pitanja suca i tužiteljice, rekao je kako izvlačenja novca jest bilo no ne za njegove osobne potrebe, već kako bi se uz pomoć svojevsrnoga crnoga fonda mogao finacirati rad udruge.

Priznao je kako je od inkriminiranih 250.000 kuna on sebi prisvojio samo 30.000.

- Čekovi i kartice koristili su se kako bi se osigurala dodatna sredstva za plaće zaposlenika u navadenim udrugama, ali i za devizne dnevnice, plaće predavača koji su dolazili iz inozemstva i drugo, rekao je Čučić ustvrdivši da je u tim godinama to bio uobičajeni način poslovanja nevladinih udruga i kulturnih ustanova, “gdje su ambicije bile velike, a novac tanak”.

Premda je rekao kako ga to ne eskuplira od kaznenene odgovornosti, zaključio je kako je na taj način stvoren jedna vrlo utjecajna i autentična nevladina organizacija odnosno središte nevladinog života u Hrvatskoj.

- Ove udruge bile su neprofitne i nestranačke i praktički smo krenuli od ničega. U ovih 10-12 godina što sam im ja bio na čelu godišnji budžet je bio 150-200 tisuća eura, i razmjerno se dijelio između ove dvije Udruge.

Projekt ovih udruga u tome razdoblju bio je jako ambiciozan. Mi smo na godišpnjoj razini imali 25-30 različitih projekata, te smo u čitavom razdoblju oko 2500 mladih ljudi uputili na školovanje u inozemstvo.

Cijeli taj pogon bilo je nemoguće finacirati u okviru onoga što smo nazivali pravila službe, rekao je Ljubomir Čučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 09:24