Barilla – novim inovativnim metodama mljevenja, do kvalitetnijih proizvoda

Pšenica je već stoljećima jedna od glavnih namirnica u ljudskoj prehrani. Tijekom godina mijenjao se način konzumacije i prerade zrna pšenice kako bi se proizvelo brašno različite kvalitete. Što je kvalitetniji bio sastojak, to je kvalitetnija bila i hrana koja se pripremala s tim sastojkom. Dugo je kao najkvalitetnije brašno slovilo bijelo brašno koje se i najdulje prerađuje. No, tradicionalni proces obrade pšenice u mlinovima u potpunosti uklanja ovojnicu sa zrna žita te se tako gubi 20 posto zrna, a onda i velik udio nutrijenata.

Kako bi svojim potrošačima ponudila najbolje proizvode od najkvalitetnijih sastojaka i omogućila im da konzumiraju dobru hranu, najveći svjetski proizvođač tjestenine Barilla promijenila je svoju filozofiju i način obrade žitarica. Svoje viđenje dobre hrane, Barilla je pretočila u poslovnu filozofiju kojom se vode u svakodnevnom poslovanju, „Dobro za tebe, dobro za planet“. Ukratko, to znači da su standardi uzgoja i prerade žitarica te proizvodnje na najvišem nivou, da se proizvodni proces mijenja kako bi se čim više smanjio negativan otisak na okoliš, da se unaprjeđuju procesi poljoprivrednog uzgoja, ali i proizvodnje, distribucije i transporta . U proteklih pet godina uloženi su veliki napori u Barilla grupi kako bi njena proizvodnja postala održiva i ekološki što prihvatljivija, a proizvodi zdravi i nutricionistički uravnoteženi.

U želji da proizvodi zadrže što više nutrijenata u brašnu, Barilla je u svoje mlinove uvela inovativan proces mljevenja, koji se inače koristio za zob i ječam, ali ne i za pšenicu. Radi se o procesu koji se naziva „poliranje“.

„Poliranje“ uključuje pomniji proces odabira žitarica u odnosu na tradicionalne procese, ali i pomniji proces njihove obrade. Za razliku od tradicionalnih načina mljevenja tijekom kojih se uklanja vanjski dio zrna, tijekom „poliranja“ koristi se nježan abraziv na vanjskoj ovojnici zrna kojim se ono temeljito čisti. Na taj način se uklanjaju sve nečistoće sa zrna, ali se zadržavaju svi vrijedni vitamini i minerali koji se nalaze u vanjskoj ovojnici. Tako dobiveno brašno, a potom i tjestenina s pravom se mogu nazivati „punozrnatim“ jer sadrže cijelo zrno.

Upravo zbog inovativnog procesa obrade žitarica, Barillina punozrnta tjestenina sadrži viši udio vlakana i nutrijenata, što ju čini idealnim izborom za one koji žele povećati udio vlakana u svojoj prehrani, a istovremeno zadržati puni okus tjestenine. Barillina tjestenina izrađena je od 100 postotne durum pšenice koja prolazi posebnu, inovativnu obradu u Barillinim mlinovima kako bi zadržala sve ključne dijelove zrna, a time i sve važne nutrijente. Za usporedbu, tijekom klasične obrade pšenice gubi se i do 60 posto zrna i njegovih nutrijenata.

Visok udio vlakana, vitamina i minerala omogućava punozrnatoj tjestenini sporije razgrađivanje tijekom probavnog procesa, zbog čega nam dulje daje osjećaj sitosti. Tijekom probave, punozrnata tjestenina tijelu pruža važne minerale kao što su bakar, selen, magnezij i mangan koji su neophodni za normalan rad tijela i jačaju imunološki sustav. Konzumacija punozrnate tjestenine povezana je s kvlaitetnom uravnoteženom prehranom, koja značajnu utječe na naše zdravlje, poput snižavanja krvnog tlaka te smanjenja rizika obolijevanja od brojnih kroničnih bolesti kao što su dijabetes i krvožilne bolesti. Zbog visokog udjela vlakana, punozrnata tjestenina pomaže u regulaciji probave, ali može pomoći i u održavanju zdrave tjelesne težine.

Barillina punozrnata tjestenina ne razlikuje se od „normalne“ tjestenine jer je tijekom njene proizvodnje posebna pozornost posvećena načinu proizvodnje i kvaliteti samih sastojaka. Za prepoznati kvalitetnu punozrnatu tjesteninu, dovoljno je obratiti pozornost na njen izgled. Dobra tjestenina ima jedinstvenu tamno žutu boju, bez ikakvih dodataka kao što su crne ili bijele točkice, sive ili crvenkaste nijanse na površini te ne smije biti napuknuta. Njena se kvaliteta vidi i tijekom kuhanja, jer se dobra tjestenina neće zalijepiti za posudu u kojoj se kuha niti jedna za drugu. Nakon kuhanja ne smije izgubiti svoju teksturu i elastičnost, već mora zadržati ugodan okus i aromu.

Inovacija u procesu obrade pšenice omogućila je Barilli i da smanji svoj ekološki otisak smanjenjem emisije CO2 te potrošnje vode, čime je u potpunosti slijedila svoju filozofiju „Dobro za tebe, dobro za planet“. "Dobro za tebe, dobro za planetu" - jedan i jedini mogući način poslovanja tvrtke Barilla. Tvrtka Barilla slijedi jasnu misiju, koja je zaokružena u rečenici "Djamo ljudima hranu, koju bi dali svojoj djeci“. To je im je glavna misao vodilja u poslovanju: što znači da su im svi standardi proizvodnje na najvišoj razni: od odabira sirovina, proizvoda koji su ukusni, nutricionistički uravnotežen i sigurni, do ostalih područja poslovanja, kao što su kontrole opskrbnog lanca i smanjenja negativnog utjecaja na okoliš. Barillina vizija razvoja temelji se na visokoj razini poslovne etike i svaku odluku donose s ciljem da se je ona dobra za sve - i za ljude i okoliš. Za Barillu postoji samo jedan i jedini način poslovanja: dobro za vas, dobro za planet. U tu svrhu, uspostavljen je i Centar za prehranu i nutricionicam, kao neprofitna i ne-politična institucija koja potiče multidisciplinarnu i neovisnu analizu učinaka gospodarskih, znanstvenih, socijalnih i okolišnih čimbenika na proizvodnju hranu. Među glavnim ciljevima rada Centra je podizanje svijesti o zdravoj prehrani i održivom razvoju poslovanja na globalnoj razini te potraga za uzrocima i odgovarajuća rješenja na području prehrane, zdravlja, održivog razvoja i društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:43