Dobro došli u zelenu oazu grada Zagreba - Zagrebačku županiju

 Mario Žilec

Zagrebačka županija, popularno zvana i 'zagrebački zeleni prsten', smještena je u središnjem dijelu sjeverozapadne Hrvatske. Zbog svoje bogate povijesti, tradicije, kulture, očuvane prirode, gastronomske ponude i prekrasnih živopisnih krajolika posebno je atraktivna izletnička turistička destinacija.

Zagrebačke županija kraj je izuzetno bogate kulturno-povijesne baštine. U stoljećima stvaranja ostali su brojni spomenici koji podsjećaju na njegovu bogatu prošlost: dvorci, gradine, kurije, bogata drvena sakralna baština i dr. Mnoge priče i legende tog razdoblja i danas privlače posjetitelje.
Kao iznimno ugodno za život, područje današnje Zagrebačke županije prepoznali su još naši davni prastanovnici. Pretpovijesno nalazište u Budinjaku jedno je od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj. Zajedno s onim iz rimskoga vremena u obližnjim Brateljima, dio je Arheološkoga parka kroz koji je najbolje prošetati slijedeći Stazu kneževa.

JU PP Žumberak - Samoborsko gorje

Vrijedni su arheološki nalazi i u Ščitarjevu, gdje se od 1. st. nalazila Andautonija, sjedište ilirskog plemena Andautonijaca i rimski municipij Gornje Panonije.

Brdoviti reljef i stoljetni granični položaj županije rezultirali su gradnjom brojnih utvrđenih gradova - kaštela, a kasnije, prestankom sukoba, javlja se želja za reprezentativnošću i većom udobnošću stanovanja te se u nižim predjelima grade brojni dvorci i kurije.

Marko Vrdoljak

Bajkovite krajolike, naročito zapadnoga dijela županije, krasi niz dvoraca koji ponosno stoje kao podsjetnici na slavne dane povijesti. Tu su i Novi dvori Jelačićevi, koji su jedinstveni primjer do danas očuvanog cjelovitog vlastelinsko-gospodarskog kompleksa.

Crkve i kapele, sa svojim visokim zvonicima, uzdignute na uzvisinama iznad naselja imaju posebno simboličko značenje. Svojom izdvojenošću pružaju mogućnost upoznavanja autohtone kulturno-povijesne gradnje. Istovremeno, njihove unutrašnjosti mjesta su mira i bogatoga sakralnog blaga. Pažnju svojom ljepotom plijene brojni oltari, freske, slike, statue i vitraji, a posebno mjesto svojom vrijednošću zauzimaju orgulje, centralni instrument religijskoga života.

Zaljubljenike u drveno graditeljstvo zasigurno će privući 'drvene turopoljske ljepotice', jedinstveni primjerci sakralne gradnje, od kojih se ponajviše ističe kapela sv. Barbare u Velikoj Mlaki, te lijepi primjer autohtone svjetovne arhitekture, kurija Modić-Bedeković.


Josip Škof

Želite li krenuti na putovanje kroz kulturološki prostor i vrijeme, uključite ova mjesta u jednu od Vaših budućih šetnji ili obilazaka Zagrebačke županije. Bogata i zanimljiva prošlost Vas očekuje! Vidimo se u Zagrebačkoj županiji!

TURISTIČKA ZAJEDNICA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

Preradovićeva 42, Zagreb

tel. 01/4873 665, 4873 670

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., www.tzzz.hr

https://www.facebook.com/tzzzhr/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:01