Kako održavati svoje naočale da potraju dugo

Bez dioptrijskih naočala, osobe s poremećajem vidne oštrine ne bi mogle neometano obavljati svakodnevne aktivnosti. Kupuju se za duže razdoblje, a osim u slučaju promjene dioptrije, korisniku bi trebale poslužiti par godina. Iako većina o tome ne razmišlja, da bi u tom razdoblju naočale u potpunosti ispunjavale svoju svrhu neophodno ih je pravilno održavati. Naime, neispravnim rukovanjem lako se mogu oštetiti, a samim time će i kvaliteta vida koju trebaju omogućiti biti narušena.

Prema riječima Ivuše Grčića, suvlasnika ugledne dubrovačke Optike Vista, zaštitnim slojevima na naočalnim lećama znatno mogu naštetiti visoke temperature. „Zbog toga naočale nikada ne bi smjeli ostavljati na suncu, ili pak u automobilu“, pojašnjava Grčić. Dodaje da korištenje laka za kosu, ili sredstava za čišćenje, nije preporučljivo dok su naočale na licu, jer može dovesti do kemijskih oštećenja.

Također, naočale bi uvijek trebali stavljati i skidati pažljivo, s obje ruke. „Ne bi ih smjeli polagati na naočalne leće, već na ručke, jer se na taj način mogu izgrebati“, savjetuje. Za vrijeme kada se ne nose, najbolje ih čuvati u futroli.

Kada je u pitanju čišćenje, preporuča da se za tu namjenu uvijek koristi isključivo krpica dobivena u optici, dok je vlažne krpice, ili maramice potrebno izbjegavati. „Ako je s naočala potrebno otkloniti nakupljenu masnoću, ili sol, najbolje ih je lagano isprati pod mlazom mlake vode, koristeći blagi tekući sapun“, kaže Grčić. Njegova optika dio je grupacije LIDER OPTIKE, koja diljem Hrvatske okuplja male, renomirane obiteljske optike, s dugogodišnjom tradicijom poslovanja.

Kako bi bili u potpunosti sigurni da će naočale dovoljno dugo potrajati i zadržati istu razinu kvalitete, na određene je elemente, naglašava, potrebno obratiti pažnju već pri samoj kupovini. Prije svega, važno je znati da samo školovani stručnjak može precizno procijeniti refrakcijsku pogrešku oka i preporučiti dobar proizvod, pažljivo osluškujući potrebe i navike klijenta. „Iskustvo i visoka razina obrazovanja stručnjaka u LIDER OPTIKAMA garancija su kvalitete i profesionalnosti. Za klijente to znači da mogu biti potpuno sigurni da će u konačnici dobiti kvalitetan proizvod koji im je zaista potreban“, govori Grčić.

Prilikom odabira dioptrijskih naočala, odnosno naočalnih leća, klijent i sam može procijeniti je li ponuđeni proizvod potencijalno upitne, ili dobre kvalitete. „Dobri proizvođači ispunjavaju visoke kriterije kvalitete i posjeduju međunarodne certifikate koji je garantiraju“, priča suvlasnik Optike Vista, navodeći primjer japanskog SEIKA, čije su naočalne leće i dioptrijski okviri dio ponude LIDER OPTIKA. „Izvornost proizvoda SEIKO garantira laserskom gravurom svih svojih naočalnih leća. Osim toga, naočalne leće ovog uglednog brenda pakiraju se u posebne vrećice koje klijent prilikom kupnje dobije na uvid“, kaže Grčić.

Pažnju je u konačnici neophodno obratiti i na garanciju, jer se ona smatra jednim od ključnih pokazatelja kvalitete proizvoda. U okviru ponude LIDER OPTIKA tako se trenutno mogu naći naočalne leće cijenjenog japanskog brenda Starvision by SEIKO, po posebnim, sniženim cijenama, na koje proizvođač nudi garanciju u trajanju od 2 godine. Par jednojakosnih naočalnih leća moguće je nabaviti za 490 kuna, par uredskih za 890 kuna, a par progresiva za samo 990 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:11