Promo

OTVORENO MORE: U prodaji novi broj nautičke revije

S Otvorenim morem besplatno na sajam nautike

Zima još pokazuje zube, ali je proljeće ipak sve bliže, pa svi koji vole more, brodove i plovidbu polako počinju planirati svoje predstojeće aktivnosti. Dio tih planova često je kupnja novoga broda, a nedavno održani kultni nautički sajam Boot u Düsseldorfu glavno je mjesto prezentacije plovećih noviteta. Stoga je opsežna reportaža s toga sajma, fokusirana upravo na premijere brodova, glavna tema novoga broja revije Otvoreno more koji je stigao na kioske. Dio plovila predstavljenih na Bootu bit će izložen i na skorom zagrebačkom sajmu Nautika, koji se otvara 22. veljače, a svi čitatelji Otvorenog mora koji ga požele posjetiti moći će to učiniti besplatno jer će u novom broju pronaći kupon-ulaznicu za sajam.

Radna đita

Novi broj donosi i temu "Radna đita od Biskaja do Splita", koja opisuje novi trend naših čarterskih tvrtki, koje su transfer kupljenih katamarana iz stranih brodogradilišta do Jadrana pretvorile u turistički proizvod. Tako zainteresirani mogu postati članovi posade u zanimljivim plovidbama dugim petnaestak dana za samo 1000 eura. Oni, pak, koji imaju vlastite brodove doznat će kako brodsku strujnu mrežu s analognog sustava kontrole mogu prebaciti na digitalni sustav, nakon čega će svim brodskim potrošačima upravljati dodirom ekrana tableta ili pametnog telefona. Tu je i neobična priča o tonama zlata s potonulog parobroda 'SS Central America', iskopanog tijekom 'zlatne groznice', oko kojeg se godinama vode sudski sporovi.

Izreku "more je dobar drug, a zao gospodar" znaju svi koji plove, a da opreza u plovidbi nikad nije dovoljno, jasno govori i podatak iz teksta "Statistika nevolja" o 213 spašenih brodova u nesrećama na Jadranu tijekom 2016. godine, pri čemu su nasukavanja, te kvarovi motora i kormila u neverama najčešći problemi.

Zimski ribolov

Uz veće teme, u novome broju je i mišljenje stručnjaka o prednostima i manama sustava kormilarenja uz pomoć sajle i hidraulike, uz savjet kada je koji pogodniji, a tu su i testovi brodica Kuster 70R i Boston Whaler 190 Montauk. Naravno, uz ribolovni dio revije koji obrađuje zimske tehnike lova, predstavlja nove umjetne varalice, daje upute za odabir najbolje ribolovne pošte, najavljuje posebne dozvole za vrše, osti i ferale...

Sve je to, uz redovite kolumne Renata Baretića, Tonke Alujević, Marijana Žuvića i dr. Alena Solde, tek dio zanimljivog sadržaja za sve one kojima su more, brodovi i ribolov važan dio života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:02