ZANIMLJIVO

Potrudili smo se saznati zašto je OLED najveća prekretnica od televizije u boji?

Ukoliko ste godinama razbijali glavu oko pitanja je li pametnije nabaviti LCD ili plazma televizor, možete odahnuti jer smo konačno dobili odgovor, a on glasi: OLED. Nova OLED tehnologija, jedna od najvećih prekretnica u razvoju TV industrije, postala je pravi hit zbog brojnih prednosti koje donosi. Nova tehnologija nasljednica je plazma i LCD televizora, koja objedinjava njihove dobre osobine, ali bez njihovih nedostataka.

Kod OLED televizora ne postoje problemi poput zamućenja, distorzije i curenja boje. Kad je riječ o reprodukciji boja, omjeru kontrasta, prikazu detalja i kutu vidljivosti, OLED televizor pružaju još neviđeni doživljaj. Za razliku od LCD zaslona koji zahtijevaju pozadinsko osvjetljenje, OLED televizori generiraju vlastitu svjetlost te tako osiguravaju napredno iskustvo gledanja, neovisno o osvjetljenju prostora ili kutu gledanja. Na taj način postiže se apsolutni kontrast, što se prije svega ogleda u vrhunskom prikazu tamnih nijansi.

Prema očekivanjima, novi novativni televizori trebali bi po prodajnim rezultatima nadmašiti LCD televizore u sljedećih nekoliko godina. U eru OLED-a svijet je uvela tvrtka LG koja je 2009. predstavila prvi takav televizor, ali nisu stali na tome. Kod LG-evih OLED televizora svaki piksel emitira crvene, plave i zelene boje, dok LG-evi WRGB OLED televizori imaju dodatni bijeli podpiksel te tako prikazuju značajno dublju crnu, iznimno živopisne boje i beskonačni omjer kontrasta.

Zahvaljujući tehnologijama 4-Color Pixel i Color Refiner, LG je dodatno unaprijedio prikaz boja. No, to nije sve: blaga zakrivljenost LG-evih OLED televizora stvara jednaku udaljenost svakog dijela zaslona od očiju za iznimnu preciznost boja te jasnoću pokreta bez ikakvog zamućenja.

Pritom samo OLED paneli mogu ponuditi apsolutnu crnu uz koju svijetle boje HDR-a izgledaju još impresivnije. Naime, OLED televizori mogu renderirati potrebni HDR raspon svjetlosti uz nižu vršnu svjetlinu što rezultira izvanrednim, još ugodnijim iskustvom gledanja. Štoviše, LG-evi OLED televizori s podrškom za HDR omogućuju potrošačima gledanje HDR sadržaja u suradnji s partnerima za streamanje sadržaja, ali i s vanjskih izvora.

Ovi televizori budućnosti, koji su dostupni već danas, omogućavaju genijalno iskustvo gledanja, ali i slušanja, jer LG-evi 4K OLED televizori dolaze sa zvučnicima razvijenim u suradnji s glasovitom tvrtkom Harman/Kardon koja je neosporan predvodnik na području zvuka.

LG-evi OLED televizori dizajnirani su u duhu minimalističkog stila, te se stoga estetski uklapaju u bilo koji interijer. Od ovogodišnjuh modela, zvijezda prve LG-eve Super Bowl reklame i dobitnik CES-ove nagrade ‘Best of Innovations’ je 77-inčni LG SIGNATURE OLED TV G6, premium uređaj koji predstavlja izvanredan podvig u području modernog inženjeringa i dizajna. Krasi ga ultimativna elegantna jednostavnost postignuta uklanjanjem svih nepotrebnih elemenata koji bi mogli odvratiti pažnju ili umanjiti užitak gledanja.

Druga ovogodišnja LG-eva OLED perjanica je model E6, dobitnik prestižne nagrade za dizajn Red Dot ‘Best of the Best’. Upravo su G6 i E6 prvi LG-evi televizori koji imaju jedinstveni dizajn Picture-On-Glass s ultratankim OLED panelom od 2,57 mm, pozadinom od prozirnog stakla i sustavom soundbar zvučnika u podnožju koji usmjeravaju zvuk prema naprijed. Fokusirajući se na tehnologije izravno povezane s kvalitetom slike i zvuka, i G6 i E6 predstavljaju potpuno novu razinu inovacije u kućnoj zabavi.

Svi LG-evi OLED televizori za 2016. dolaze s platformom webOS 3.0, najnovijom verzijom LG-evog vlastitog operacijskog sustava za pametne televizore, koja s poboljšanim korisničkim sučeljem i naprednim značajkama upravljanje pametnim televizorom čini jednostavnijim i intuitivnijim.

Na koncu, svi modeli OLED televizora za 2016. iz LG-a dobili su Ultra HD Premium pečat UHD Alliancea za dostizanje zahtjevnih standarda koje ova organizacija postavlja za razlučivost, visoki dinamički raspon, svjetlinu, razinu crne boje, široku skalu boja i audio kvalitetu te druge kriterije. Također, podržavaju HDR formate kao što su HDR10 i Dolby VisionTM koji su standard u industriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:24