PLES I NEVERBALNO KAZALIŠTE

Uz izvedbu Ptičice kompanije Señor Serrano zatvoreno 18. festivalsko izdanje

Uz sjajnu izvedbu multimedijalne predstave Ptičica renomirane španjolske kazališne kompanije Señor Serrano sinoć je u kaštelu Grimani zatvoreno 18. Festivalsko izdanje!
 Jelena Janković

U protekla četiri dana svi su posjetitelji imali priliku uživati u deset raznovrsnih plesnih izvedbi autora i autorica iz raznih krajeva svijeta i tako doživjeti ples, pokret i neverbalni teatar iz potpuno nove perspektive, sve popraćeno bajkovitom atmosferom koju pružaju noći i izvedbe na otvorenom u pitoresknom istarskom gradiću Svetvinčentu. Svetvinčenat je tako privremeno postao sjecište raznovrsnog, autentičnog, suvremenog plesnog izričaja te kroz pokret, ples, kazalište dotaknuo i pokrenuo niz aktualnih pitanja, problema, pojava i emocija.

Jelena Janković

U Svetvinčentu su proteklih dana nastupili već spomenuta kazališna kompanija Agrupación Señor Serrano koja je po treći put posjetila Festival - riječ je o skupini koja stvara originalne produkcije temeljene na pričama iz suvremenog doba. Na ovogodišnjem festivalu predstavili su Birdie (Ptičica), multimedijalnu predstavu s videom uživo, predmetima, Hitchcockovim Pticama, viđenim iz jednog novog ugla, maketama, dvije tisuće mini-životinja, ratovima, krijumčarima, masivnom migracijom i tri izvođača koji se s humorom, kritikom i predanošću ljudskom rodu hvataju u koštac s kaotičnim svijetom.

Renomirana španjolska plesna umjetnica i koreografkinja Laura Aris Alvarez na festivalu je gostovala s tri projekta: Open Wound (Otvorena rana) dio je serije solo radova nazvanih MicroActions, dok je duet Cualquier Mañana (Jednog jutra) rezultat suradnje s umjetnikom Alvarom Estebanom u projektu Anatomija slomljenih stvari, kojim se ova umjetnica bavi protekle tri godine - riječ je o intimnom duetu o urođenoj tuzi slomljenih stvari. Pored ovih izvedbi, Aris Alvarez je tijekom festivala održala i radionicu Izvori snage, namijenjenu profesionalcima te plesačima s osnovnim predznanjem.

Jelena Janković

U sklopu plesne platforme Aerowaves i programa TWENTY 17 koji uključuje 20 najperspektivnijih nadolazećih koreografa i plesnih skupina u Europi, na festivalu su prema selekciji glumca i redatelja Edvina Liverića nastupili: portugalsko-brazilski duo Jonas Lopes i Lander Patrick s projektom Adorabilis, slovenski umjetnici Žigan Krajnčan i Gašper Kunšek s predstavom Alien Express te mađarski plesni umjetnici Emesa Cuhorka i Lászlo Fülöp koji djeluju unutar plesne kompanije Timothy and the Things s projektom Your Mother at My Door. Posljednji projekt u sklopu mreže Aerowaves je Hidden in Plain Sight u izvedbi austrijske plesne kompanije Hungry Sharks autora Valentina Alferyja – ta je plesna izvedba otvorila ovogodišnji festival.


Festivalski program uključio je i tri domaća projekta: The Devil's Garden autora i koreografa Davida Hernandeza u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla, Horizont događaja autorice i koreografkinje Martine Nevistić te U nizu u koreografiji Ane Mrak i izvedbi studenata 1. godine izvedbenog smjera BA studija suvremenog plesa.


Detaljne informacije o festivalu pratite na www.svetvincenat.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:45