Znate li zašto je važan pregled dioptrije i kome se obratiti?

Mutan vid, glavobolja i umor oka najčešći su simptomi gubitka vidne oštrine i neupitni pokazatelji da je krajnje vrijeme za pregled vida, odnosno provjeru vidne oštrine. No, ponekad je teško odlučiti kome pokloniti svoje povjerenje i kako procijeniti hoće li utvrđivanje dioptrije biti obavljeno stručno. Također, mnogi ne znaju niti koliko bi ga često trebali obavljati, pa prođe i po nekoliko godina bez posjeta stručnoj osobi.

Zbog čega je redovita kontrola dioptrije važna?

Prema riječima vlasnika Optike Šarić, inženjera optometrije i majstora očne optike Gorana Šarića, učestalost potrebe za mjerenjem dioptrije ovisi o tome koliko osoba ima godina, osjeća li ikakve tegobe, te je li i ranije imala problema s vidom. „Čak i ako osoba nema nikakvih tegoba, preporuka je da se pregled obavi jednom godišnje, jer kada tegobe nastupe, onda već bude kasno“, ističe Šarić, dodajući da se redovnim pregledom može spriječiti zamor oka i preventivno djelovati na smetnje uzrokovane eventualnim nedostatkom adekvatnog očnog pomagala.

Prilikom postupka provjere oštrine vida i mjerenja dioptrije stručna će osoba, u ovom slučaju inženjer optometrije, primijetiti je li došlo do značajnih promjena dioptrije i vidne oštrine. To je izuzetno važno jer može ukazivati na potencijalne patološke promjene unutar oka, poput akutne makularne degeneracije, katarakte, dijabetičke retinopatije i drugih bolesti. U tom će slučaju klijenta pravovremeno uputiti liječniku oftamologu na daljnju obradu“, govori Šarić.

Njegova optika dio je LIDER OPTIKA, grupacije koja diljem Hrvatske okuplja pedesetak obiteljskih očnih optika, s dugogodišnjom tradicijom poslovanja. Osim na kvalitetu proizvoda u ponudi, u LIDER OPTIKAMA poseban se naglasak stavlja na iskustvo i obrazovanje osoblja, kako bi klijentima u svakom trenutku bila pružena maksimalno kvalitetna i stručna usluga. „Stručnost djelatnika u optikama izuzetno je bitna. Samo će educirana osoba znati postaviti prava pitanja i preporučiti najbolje moguće rješenje, što će rezultirati kvalitetnim očnim pomagalom“, govori Šarić.

Besplatno utvrđivanje dioptrije kao benefit za kupce

Utvrđivanje dioptrije danas se u brojnim optikama nudi besplatno. No, važno je znati da takva usluga, iako je klijent ne plaća, ima visoku cijenu, s obzirom na utrošeno vrijeme i angažman stručne osobe. Šarić savjetuje da se, neovisno o mogućnosti besplatnog pregleda, mjerenje dioptrije i kupnja naočala obave na jednom mjestu. „Optika u kojoj se obavlja provjera vidne oštrine i mjerenje dioptrije mora preuzeti odgovornost za odrađeni posao. Ako u nekoj optici samo kupite naočale, s nalazom kojeg ste donijeli, uvijek se postavlja pitanje tko će preuzeti odgovornost u slučaju da s njima nešto ne bude u redu. U onoj optici kojoj ste odlučili pokloniti svoje povjerenje imate puno jamstvo za odrađeni posao i znate kome se možete obratiti ako dođe do bilo kakvog problema“, savjetuje Šarić.

Kako prepoznati kvalitetan proizvod u optici?

Kada je u pitanju kvaliteta proizvoda u ponudi, vlasnik Optike Šarić naglašava da se kupac uvijek treba raspitati o njegovom porijeklu. To se posebno odnosi na naočalne leće, odnosno dioptrijska stakla, o čijoj će kvaliteti u velikoj mjeri ovisiti ukupna kvaliteta vida dobivena nošenjem naočala.

Renomirani proizvođači, poput japanskog SEIKA koji je dio ponude LIDER OPTIKA, ispunjavaju stroge kriterije kvalitete, a jamče je, među ostalim, posjedovanjem međunarodnih certifikata. „Leće tih proizvođača pakiraju se u originalne vrećice, koje se kupcu pružaju na uvid, a izvornost proizvoda SEIKO jamči laserskom gravurom naočalnih leća“, pojašnjava Šarić.

Osobitu pozornost, kako ističe, valja obratiti i na garanciju proizvoda. „Dobre tvrtke kvalitetu jamče višegodišnjim garancijama. Trenutno u okviru posebne ponude LIDER OPTIKA tako možete dobiti naočalne leće uglednog japanskog brenda Starvision by SEIKO, s dvije godine garancije, po izuzetno povoljnim cijenama“, govori vlasnik Optike Šarić.

U svim poslovnicama LIDER OPTIKA, za samo 490 kuna do kraja ožujka moguće je nabaviti par jednojakosnih naočalnih leća. Par radnih, odnosno uredskih leća, u okviru ove ponude iznosi 890 kuna, dok je za par progresivnih naočalnih leća potrebno izdvojiti samo 990 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:58