KONAČNA ODLUKA

HRVATSKOJ STIŽE POJAČANJE Sertic: 'Čekam poziv izbornika Štimca, želim igrati za Vatrene'

 AFP

Naporan dan završen je u restoranu Šestine hotela Panorama na Trgu sportova.

- Ustao sam oko sedam pa iz Bordeauxa letio za Pariz, u Zagreb došao nešto prije 14.00. S cijelom tom akcijom bilo je izvjesnih problema jer treneru Franciosu Gillotu nije bilo baš drago što propuštam i jutarnji trening, ali HNS je poslao službeni dopis i napokon je na redu sređivanje svih formalnosti...

Tako je u četvrtak navečer govorio Gregory Sertic, standardni vezni Žirondinaca, trkač i znalac u dresu br. 26. Predmnijeva se da su s njim bili Herve Rousseau, poslovni čovjek iz Normandije koji već 17 godina boravi u Hrvatskoj kao konzultant francuskih tvrtki Thales i Bouygens (ta potonja gradit će novi aerodrom Pleso) te Ivica Balenović, zaposlenik Fine i sudac s amaterskih igrališta na kojima je proveo više od dva desetljeća.

- U lipnju 2011. prvi sam put posjetio Hrvatsku zajedno s ocem Jeanom - nastavlja Gregory. - Bili smo u Zagrebu s gospodinom Srebrićem, a predsjednik Saveza, Marković, počastio nas je ručkom. Onda smo skoknuli u zavičaj djeda Milana. U Brinje.

- Djed je u Francusku stigao krajem Drugoga svjetskog rata. Bio je politički emigrant.

Budući Vatreni ima dva brata:

- Nikolu i Jeromea. Oba su stariji. Ne zanima ih lopta, odlaze jedino u teretanu.

Zanima ih bratova karijera. Nestrpljivo prate što će učiniti s Croatama.

- Sve teče normalno. Domovnicu imam od te 2011.

A putovnicu jučer u 14.30! Ujutro je bio u glasovitoj Petrinjskoj, ostavio autogram i otisak kažiprsta, rješenje je ispostavljeno strelovito. Kao i prekjučer kod javnog bilježnika na Kennedyjevu trgu, gdje je potpisao izjavu da želi igrati za hrvatsku reprezentaciju pa je taj dopis žurno otpravljen Fifi. Dozvola za nastup trebala bi se ispisati do svibnja ili lipnja.

- Direktor Srebrić o Božiću je izjavio da bih, ukoliko tada sve parafiram, smio igrati već protiv Srbije. Dakle za dva-tri mjeseca. Zato se nadam da ću od nove natjecateljske sezone biti u punom pogonu.

Igor Štimac javno je podvukao da ga Sertic intrigira, da mu treba?

- To me strašno veseli, to mi mnogo znači.

Značio mu je i sinoćnji derbi sa Srbima:

- Molio sam Ivicu da nabavi bilo što 'kockasto’: dres, šal, kapu, tako da se stopim sa svima u Maksimiru. Sanjao sam da ćemo pobijediti 2:0. Da je prvi pogodak postigao Modrić, drugi Vida, glavom...

Teče subota pa znamo kako je prošlo, je li san upalio barem djelomično. Tijekom aktualnog dana Sertic bi, u skladu s planom, trebao posjetiti bazu nacionalne selekcije u hotelu As, upoznati izbornika i nove kolege.

- Zasad znam samo Lovrena. On će biti spona s ostalima, dok ne naučim jezik.

Gregory je klasični vezni?

- Najviše mi paše uloga ofenzivnog, ali zbog potreba Girondinsa uglavnom sam defenzivni.

Trenutačno ga Transfermarkt procjenjuje na dva milijuna eura. Francuskim tiskovinama i portalima ponekad se provuče da ga želi Lyon. Te da bi ga Lauret Blanc, preuzme li Romu, želio povesti sa sobom. Čujemo da je izvrstan u prekidima?

- Redovito izvodim sve kornere i slobodnjake.

Visok je 183 centimetra, težak 76 kilograma. Koliko pretrči za 90 minuta?

- Prosjek mi je 13.500 metara.

Ne dvoji tko je najbolji Hrvat u kopačkama:

- Modrić. Kako je odigrao na Old Traffordu, sjajno! Ja navijam za Real Madrid i zato sam dodatno slavio.

U međuvremenu nam je Gregory opisao dvije interesantne sekvence. Prva:

- Prošlog ljeta sastali smo se s Crvenom zvezdom u kvalifikacijama za EL, tako da sam bio na famoznoj 'Marakani’. Domaći momci, koje nije vodio upravo smijenjeni Prosinečki, znali su da sam ne samo Francuz nego i Hrvat i zbog toga provocirali u tunelu uoči istrčavanja. Sve ono uobičajeno, psovke s ponekom prijetnjom. Nisam reagirao. Poslije, na igralištu, situacija se promijenila; čim bi se neki njihov zakvačio s nekim našim, prilazili bi i molili da reagiram, da smirim situaciju. Rastali smo se sportski, čak prijateljski.

Druga:

- Krajem siječnja ugostili smo PSG. Dakako da sam se i ja spremao za susret sa Zlatanom Ibrahimovićem. On valjda nikad nije čuo za mene (takav je, mega zvijezda koja živi u svom svijetu i ne tiču ga se drugi), a ja sam čitao da mu je majka Hrvatica. Jako se iznenadio kad sam prišao, pružio ruku i na hrvatskom pozdravio 'Dobar dan!’ Divno je uzvratio. Kad god bismo trčali jedan pokraj drugoga srdačno se nasmiješio. Jasno da nam je u 45. minuti zabio za pobjedu. Rukovali smo se i nakraju te skupa izustili 'Ajde Bog’...

Vjeruje li da će uspjeti među Vatrenima?

- Gillot mi je rekao da povlačim pravi potez. Premda je na FIFA-listi Hrvatska 9. Francuska tek 17. Ja sam, ponajprije, voljan i spreman pomoći svojoj drugoj, ali ne manje dragoj domovini. Nadam se pozivu i mjestu na širem popisu, naprimjer na Listi 22 ili 24. Potom bih se probijao prema vodećoj jedanaestorici. Želim se potpuno integrirati. Za mene je to ogroman izazov kojemu se istinski radujem!

Otkrio je želju kojom pecka francuske frendove:

- Finale EP-a '16. pred 82.000 gledatelja na Stade de France u Saint-Denisu. Ja kapetan Hrvatske, moj intimus Raphaël Varane, mladi znanac iz Lensa, kapetan Francuske. Podrazumijeva se čista pobjeda Hrvatske!

KOMPLETAN INTERVJU PROČITAJTE U SPORTSKIM NOVOSTIMA!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:06