Digao kredit kako bi izdao svoju i kćerkinu knjigu

GRADIŠTE - Katarina Mijatović iz Gradišta, 15-godišnja odlična učenica osmog razreda tamošnje osnovne škole, jedina se među svojim vršnjacima može pohvaliti kako je napisala pravo književno djelo.



Riječ je o knjizi pripovjedaka koja je pod nazivom "Raslo rašće visoko pa tanko" svjetlo dana ugledala prije nešto više od dva mjeseca.

Nije im žao novaca



Zajednički su je  potpisali i u vlastitom izdanju izdali na tržište Katarina i njezin otac Ivo Mijatović, koji je i sam ljubitelj pisane riječi.



- Zadužio sam se i čak podigao kredit kako bismo uspjeli izdati knjigu, ali nije mi žao jer sam postigao što sam htio - da Katarinini radovi iz školskih klupa koji su pobrali mnoge nagrade ne završe negdje na dnu ormara i budu zaboravljeni - istaknuo je taj 90-postotni invalid u mirovini. 



Prema njegovim riječima, u knjizi se na 150 stranica našlo mjesta za Katarininih 16 novela i pripovijetki te dvije njezine lirske pjesme, a sam Ivo pridružio se s dvije svoje pripovijetke s temama iz povijesti Gradišta. 



- Zavoljela sam pisanje još u nižim razredima osnovne škole, što je uočila i moja tadašnja učiteljica, a poslije me pod svoje mentorstvo uzeo profesor hrvatskog jezika Ivan Đurić.

Skromna učenica



- Teme za svoja djela nalazim oko sebe. Pišem o ljudima s kojima svakodnevno razgovaram i družim se, a namjeravam i dalje nastaviti sa spisateljskim radom, kad već svi kažu da mi tako dobro ide - rekla je ta skromna učenica osmog razreda.



O njezinu spisateljskom daru dovoljno govore deseci diploma i priznanja s raznih literarnih susreta na lokalnoj i državnoj razini, gdje je uvijek postizala zapažene rezultate, a jedno njezino djelo našlo je svoje mjesto kao primjer i u radnoj bilježnici iz hrvatskog jezika za šesti razred.



Tomislav Jurilj
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:04