Kalmeta: Tunel kroz Trtar i Tehnološka cesta u lipnju

ŠIBENIK - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalemta u utorak je i službeno otvorio radove na gradnji 350 metara dugog tunela Ploče kroz brdo Trtar kod Šibenika koji su počeli prije dvadesetak dana.



Potvrdio je da će tunel biti sagrađen do sredine lipnja ove godine. - Ovaj tunel će skratiti put između Šibenika i Drniša, što je vrlo važno. U konačnici nam je cilj gradnja brze ceste Šibenik - Drniš - Knin. Financiranje gradnje te ceste sigurno ćemo uvrstiti u sljedeći trogodišnji plan gradnje cesta u Hrvatskoj - rekao je Kalmeta.



Prema njegovim riječima, cijena gradnje tunela s prilaznim cestama popela se s prijašnjih 50 milijuna kuna na 72 milijuna. U tijeku je gradnja predusjeka na sjevernoj strani Trtra, a uskoro bi trebala početi i gradnja usjeka na južnoj strani brda jer su, kako ističe Stjepko Boban, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta koje su investitor, riješeni  zaostali imovinsko-pravni odnosi.



Tunel je dio spojne ceste Šibenik - Tromilja na koju će se nastavljati postojeća cesta za Drniš. Bit će to prva dionica buduće brze ceste Šibenik - Drniš- Knin koja bi, kako je planirano, kod Žitnića mijenjala pravac i do Knina bi prolazila preko Oklaja. To bi znantno olakšalo i skratilo putovanje od Šibenika do Knina i kvalitetno bi povezalo glavna središta Šibensko-kninske županije.



Ministar Kalmeta je obišao i drugi veliki prometni projekt koji u Šibeniku financira država, Tehnološku cestu čija je gradnja počela prošle godine, a košta 50 milijuna kuna. - Radovi su odmakli i rok za završetak ceste će biti skraćen za nekoliko mjeseci, tako da će ona biti završena već do sredine lipnja.



Cesta će dati novu dimenziju Šibeniku i otvoriti cijeli niz razvojnih mogućnosti jer će povezati šibensku luku i autocestu Split - Zagreb - rekao je Kalmeta. Tehnološka cesta koja je planirana i započeta još u prijašnjem sustavu znatno će rasteretiti promet u središtu Šibenika.



Ministar Božidar Kalmeta potvrdio  je i da će do sredine ove godine početi probijanje tunela kroz Bikovo u Splisko-dalmatinskoj županiji. - S koncesionarom za gradnju i korištenje tog tunela bit će uskoro razvrgnut ugovor o dodjeli koncesije i država će sagraditi tunel, a radovi će početi do ljeta - istaknuo je Kalmeta. Koncesionar je, inače, tvrtka Mediteran Union Tunel. 

Tunel kroz Biokovo gradit će država





Dijana Ferić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:46