Pobuna studenata Veleučilišta Šibenik

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 02.10.2006. u 16:31

ŠIBENIK - Studenti Veleučilišta u Šibeniku jučer su održali veliki prosvjedni skup protiveći se promjenama studijskog programa koje su, tvrde, nasilno, nezakonito i protivno napucima ministra Primorca provedene nakon pretvaranja Visoke škole za turistički menadžment u Veleučilište.

Odluke o promjeni studijskog programa, tvrde studenti, a u tome su ih podržali i neki profesori, donesene su samovoljno, bez suglasnosti studenata i mišljenja Stručnog vijeća koje privremeni dekan Mirko Radačić nije konstituirao do 14. rujna iako mu je to naredio ministar Primorac. Iako su ga studenti pozvali na skup, dekan Radačić nije došao, a studenti su odbili razgovarati s profesorom Petrom Gardijanom, koji ga je pokušao zamijeniti.

Privremeni dekan Radičić dobio je od studenata ultimatum da do 6. listopada vrati stari program i provede naredbe ministra Primorca jer će u protivnom poduzeti drastične mjere. Na skupu nije rečeno, ali se zna da su šibenski studenti organizirani i spremni na štrajk do ispunjenja svojih zahtjeva.   

Studenti Veleučilišta u Šibeniku, njih oko 1400, otvoreno su progovorili o "sustavnom remećenju i zaobilaženju zakona" te naglasili da dekan Radačić ne samo da nije konstituirao Stručno vijeće i bez njegova stava uvodi krupne promjene u studijske programe i u nastavu, nego je počeo provoditi novi studijski program bez zakonom propisane dopusnice te ignorira Vladinu uredbu prema kojoj studenti koji već studiraju trebaju nastaviti i završiti studij po starom studijskom programu. 

Novi program, kažu studenti, uvodi nove kolegije i izbacuje većinu starih, zahtijeva promjenu nastavnog kadra te dovodi u pitanje završetak studija, diplomu i stjecanje željenog zvanja.

U posebno su teškoj situaciji studenti druge, treće i četvrte godine, koji imaju studijski program potpuno različit od onoga koji su imali kada su upisali studij. Njihove bojazni potvrdio je prof. Petar Čovo, koji je potvrdio da su studenti u pravu i da stari studijski program nije ni mogao ni smio biti mijenjan te ih je upozorio da će njihove diplome, ako ih uopće steknu, biti nezakonite.Zbog nezakonitih promjena studijskog programa za koje su mnogi profesori saznali od studenata, a ne od dekana, te zbog lošeg odnosa prema nastavnom kadru, Veleučilište u Šibeniku u ovom trenutku napušta deset stalnih profesora. Oni odlaze na druga Veleučilišta poput, primjerice, zadarskog, koje ih je pozvalo te im ponudilo bolje uvjete rada i bolje plaće, čak i povoljne stambene kredite.
Profesori odlaze?Iako na Veleučilištu ni nakon dva upisna roka nije upisan planirani broj studenata, na njemu je gotovo 50 posto povećana školarina. Studenti sada godinu plaćaju 7350 kuna umjesto 5500 kuna kao dosad, kažu u Studentskoj udruzi te naglašavaju da je to neprihvatljivo skupo i izaziva revolt.
  Povećana školarinaProfesor Petar Čovo javno se solidarizirao sa studentima te potvrdio da su njihovi zahtijevi opravdani.

- Znam da riskiram radno mjesto. Znam da ću dobiti otkaz zato što vas podržavam. Ali ne mogu biti licemjeran i učiti vas jedno, a sam se ponašati na drukčiji način - rekao je Čovo.

- Ne znam zašto se provode promjene usprkos jasnim i točnim napucima Ministarstva. Ne znam zašto honorarni profesori imaju kolegije, a stalnima su oduzeti, ali znam da će diplome koje ćete steći po neverificiranom programu biti nezakonite i da ćete zbog toga imati problema. No, nemojte previše osuđivati one koji su promijenili studijski program jer rade samo ono što od njih traže oni koji su ih tu postavili - poručio je studentima prof. Čovo.
Profesor Čovo: Znam da ću dobiti otkaz
Stanko Ferić

Izdvajamo