Pogon kod parka prirode prijeti Lici?

GOSPIĆ - Na području bivše vojarne Podoštra počela je gradnja pogona za rezanje starog streljiva, raketa, granata i ostalog vojnog otpada, ujedno i topionice eksploziva. Isto tako, šuška se da će se u podzemnim skladištima ispod zgrada bivše vojarne odlagati otrovne kemikalije i radioaktivne tvari nastale recikliranjem navedenog otpada.



Katastrofičan sadržaj

Više iz
rubrike
VIJESTI




Tako počinje pismo koje je posljednjih dana stizalo na adrese nekoliko ministarstava i medijskih kuća u kojem “građani Gospića”, kako kažu, “apeliraju da se spriječi katastrofa širokih razmjera i spasi Gospićane od sigurne katastrofe, bolesti i smrti”.



U pismu koje je na noge podiglo Gospić tvrdi se da su neki radnici koji će raditi na skladištenju opasnog otpada već bili na obuci za taj posao u Njemačkoj te da su ondje uvidjeli da se radi o opasnoj djelatnosti.



Autorima pisma navodno su svjedočili da tvornica tijekom proizvodnje emitira enormne količine otrovnih plinova i da su pri radu morali nosti zaštitna odijela i gas-maske, a uvidjeli su i da u krugu od nekoliko kilometara od tvornice nema nijednog naseljenog mjesta. Upozoravaju na to da je vojarna smještena na rubu Parka Velebit i da je samo dva kilometra udaljena od središta Gospića te 200 metara od vodocrpilišta.



Direktor u šoku




Gradonačelnik Milan Kolić kaže da mu telefon zvoni cijeli dan, ali da nema mjesta panici jer je riječ o poduzeću koje će zaposliti 40 Gospićana, a šteta neće biti počinjena nikomu jer neće biti ni prerade, a niti skladištenja opasnog otpada.



Šokiran napadom bio je Nedjeljko Budimir, direktor prozvanog poduzeća, zagrebačkog Isl Spreewerka, tvrtke kćeri istoimenog njemačkog poduzeća koje je spomenutu vojarnu unajmilo od MORH-a na 15 godina.



- Ovdje je iznesena hrpa laži. Najviše me boli što su napisali da se zovem Nedeljko - ironično je započeo objašnjavati.



Ishodovana većina dozvola



Poslovnom tajnom prikrio je podatak za koliko je kuna unajmio MORH-ove hangare.



- Te zgrade nemaju ni dimnjak, a pogotovo ne podrum. Ondje će se dimiti kada budemo pekli janjetinu za otvorenje u lipnju. Većinu sam dozvola ishodovao. Istina je da nedostaje Studija utjecaja na okoliš, ali elaborat je spreman. Pogon bez dozvola neće biti otvoren - kaže Budimir koji nije htio otkriti zašto se pogon vrijedan 2,5 milijuna eura otvara na rubnim dijelovima parka prirode.



Milijan Majić i Branislav Javorina, dvojica od četvorice radnika koji su bili na obuci u Njemačkoj, rekli su nam kako nema riječi o opasnim materijalima i da se poslovi obavljaju strojno.



- Na obuci je bio i moj sin. Vjerujte, da je riječ o nečem opasnom, ne bih ga onamo slao. Osim toga, mislite li da bi ministar Milinović doveo smeće u svoje dvorište? - rekao je Budimir.





“Vojarna Podoštra kod Gospića objekt je u vlasništvu RH, a kao neperspektivan za potrebe OS-a, odlukom Povjerenstva za imovinu Vlade RH od 25. studenoga 2008. te ugovorom sklopljenim između Ministarstva obrane i Agencije Alan, predan je na daljnje korištenje spomenutoj agenciji”, stoji u šturom odgovoru MORH-a.

D. Tuškan/EPEHA

MORH: Objekt je predan Alanu





Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva nema saznanja o namjeri gradnje pogona za preradu starog streljiva u Gospiću.



- Jučer smo zaprimili dopis grupe građana i na temelju njega nadležne službe Ministarstva provest će nadzor te prikupiti sve relevantne činjenice. Prije gradnje pogona, bilo da se radi o novom objektu ili rekonstrukciji postojećeg, potrebno je pribaviti zakonom propisane dozvole, lokacijsku i građevinsku dozvolu ili potvrdu za glavni projekt, te procijeniti utjecaj na okoliš - rekla je Kata Gojević, glasnogovorni-ca Ministarstva zaštite okoliša.    D. Tuškan/EPEHA

Ministarstvo: Provest ćemo nadzor





M. Pušić/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:20