Premijer Sanader na konferenciji Yalta European Strategy

KIJEV - Premijer Ivo Sanader stiže u četvrtak navečer u Kijev gdje će sudjelovati na konferenciji Yalta European Strategy (YES), međunarodnoj mreži utemeljenoj radi promicanja pravedne, slobodne i prosperitetne Ukrajine, zemlje kojoj je krajnji cilj članstvo u Europskoj uniji.





YES je nezavisna organizacija, sastavljena od uglednih osoba iz ukrajinskog javnog života i svijeta, gospodarstvenika, političkih analitičara i novinara, koja uz moto da su "rasprave o novim idejama i stajalištima u samom srcu snažne i zdrave demokracije", aktivno zagovara pridruživanje Ukrajine Europskoj uniji.

Konferenciju će otvoriti predsjednik Europske komisije (EK) Jose Manuel Barroso. Skupu će se obratiti i premijer Sanader, a nakon njega govorit će ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko.

Juščenko, koji je za predsjednika izabran u siječnju 2005. godine, ističe ukrajinske težnje prema europskim integracijama, dok je ministar vanjskih poslova Boris Tarasjuk kao mogući datum ulaska Ukrajine u punopravno članstvo u EU naveo 2015. godinu

YES ističe da Ukrajina u Rimskom sporazumu, kojim je utemeljena Unija, ima čvrsto uporište kada je riječ o članstvu u EU. Ta zemlja, s 48 milijuna stanovnika, zauzima najveći dio europskog kontinenta.

Konferencija se u petak nastavlja u Jalti, gdje će biti održane dvije plenarne sjednice. Na sjednici naslovljenoj "S one strane europske politike prema susjedima" jedan će od govornika biti hrvatski premijer.     (Hina)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:05