Primorac: 'Moja starija kćer najveći je kritičar naših udžbenika'

• Koje novosti očekuju učenike u ovoj školskoj godini?



- Sve će osnovnoškolce dočekati novi i besplatni udžbenici prilagođeni HNOS-u i novom planu i programu. To je velik iskorak. Knjige su nove ne samo sadržajno, nego su rađene i prema novim udžbeničkim stadardima što se tiče kvalitete papira i uveza, većina ih ima popratni CD i sada udžbenici mogu trajati više godina.



Neke će učenike dočekati i nove ili obnovljene škole, učenicima prvog razreda srednjih škola država je prvi put osigurala besplatne udžbenike, prijevoz i smještaj u domovima, a i sami učitelji imaju jedan novi motivirajući faktor jer će im početkom školske godine dva posto porasti plaća.



• Vaša starija kći Lara završila je prvi osnovne i kreće u drugi razred, a ove godine opet imate prvašicu.  



- Matea je već dobro pripremljena za školu, a u tome joj je puno pomogla i Lara koja je s njom cijelo ljeto prelazila gradivo. Lara je bila i moja najveća kritičarka i upravo one stvari na koje me ona upozoravala sada smo promijenili u novim udžbenicima koji su u potpunosti prilagođeni HNOS-u. Sada sam dobio i dodatnog kritičara - Mateu.   



• Besplatni će udžbenici porezne obveznike stajati gotovo 400 milijuna kuna. Niste li s nakladnicima mogli dogovoriti niže cijene?



- U ovim uvjetima to je bilo nemoguće. Naravno da su nakladnici u ovom poslu nešto zaradili, no tri su ključna elementa koja su utjecala na cijenu udžbenika. Prvo, s nakladnicima smo lani dogovorili da će se udžbenici mijenjati postupno, razred po razred, no kasnije smo uvidjeli da je sada kada se ide s projektom besplatnih udžbenika najbolje odmah promijeniti sve knjige. Kao posljedica toga nakladnici su morali baciti već tiskane udžbenike koje su mislili staviti na tržište, a taj se gubitak mjeri u milijunima kuna. I novi su standardi povećali cijenu udžbenika. Uvijek se može napraviti udžbenik koji će biti iznimno jeftin, ali je pitanje njegove kvalitete. I konačno, zbog promjene svih udžbenika nakladnici su morali angažirati velik broj suradnika pa je oko 100 milijuna kuna isplaćeno samo za autorska prava i druge naknade.   



• Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, vaš je projekt podjele besplatnih udžbenika ocijenio nepoštenim jer će knjige dobiti i djeca čiji roditelji mjesečno zarađuju i po 30 tisuća kuna.



- Izjava je nastala zbog nerazumijevanja biti projekta. U svim razgovorima s predstavnicima EU jasno je rečeno da se ne može raditi diskriminacija među djecom. Osim toga, pravi su vlasnici besplatnih udžbenika škole i djeca ih dobivaju samo na posudbu. Kako bi izgledala škola u kojoj djeca bogatih roditelja kupuju udžbenike, a ostala ih dobiju, a škola je vlasnik svih udžbenika.



• Najavili ste i lakše torbe i manji broj udžbenika, no od toga neće biti ništa ove godine. Dajete li olako obećanja ili promjene u školstvu nije moguće lako realizirati i zašto?



- Pitanje torbi nemoguće je riješiti dok sve škole ne budu radile u jednoj smjeni, a mi sve činimo da većina škola prijeđe na jednosmjensku nastavu do 2010. godine.



Do sada je sagrađeno ili dograđeno više od 250 škola, a osiguran je novac za još 260 objekata. To jasno pokazuje u kakvom je stanju bila infrastruktura. Sve ove godine školstvo je bilo na margini. Usudio bih se reći da je tek s mandatom ove vlade koja je na čelu s premijerom Sanaderom obrazovanju dala novi značaj, ono je postalo prioritet. Obrazovanje je na putu da postane naš brand kao što je to primjerice Jadransko more.



 • Hoće li se, kako je bilo najavljeno, ove godine testirati i učenici četvrtog razreda osnovne škole i ako da, iz kojih predmeta?




- Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja priprema se i za vanjsko vrednovanje učenika nižih razreda iz hrvatskog jezika, matematike i prirode i društva. Stručna skupina predložila je da se to provede prema načelu interdisciplinarnosti.



Provjera dugoročno stečenog znanja u razrednoj nastavi obavljala bi se, dakle, u četvrtom razredu, na kraju školske godine, jedinstvenim testom u kojem se pitanja ne bi grupirala po nastavnim predmetima, nego bi izražavala cjelovitost spoznaja utvrđivanjem relevantnih znanja, sposobnosti i vještina.



• Kakvi su prvi pokazatelji projekta "Srednja škola za sve"?



- Prošle školske godine u prvi je razred bilo upisano 273 učenika manje nego što ih je završilo 8. razred. Ove godine 8. razred završilo je 47.708, a bez rezultata jesenskog roka u prvi ih je razred upisano 48.806. Dakle, za 1098 učenika više, što nam daje pravo da zaključimo da se taj projekt odvija zadovoljavajuće.



• Neki misle da su to uglavnom učenici iz BiH koje su u hrvatske škole privukli besplatni udžbenici i druge povlastice.  



- To nije točno. Radi se najvećim dijelom o djeci iz Hrvatske. Postotak učenika iz BiH nije značajno veći nego prijašnjih godina jer je Hrvatska za njih uvijek bila atraktivna.



• Vaša pomoćnica Zrinka Kovačević, prema pisanju medija, nova je nada HDZ-a. Smatrate li da vas ona može dostojno zamijeniti na mjestu ministra ako HDZ pobijedi na izborima?



- Tijekom mog mandata nekoliko se vrlo uspješnih mladih intelektualaca osposobilo za to da mogu nastaviti projekte koje sam ja započeo, i to me jako veseli. Jedna od njih je i Zrinka Kovačević.


Ivana Kalogjera-Brkić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:50