Sobina pojela polovicu pašnjaka s kaduljom

PAG - Hrvatske šume je smatraju vrijednom biljkom, a paški ovčari i pčelari mole Boga da zauvijek nestane. Sobina, nisko raslinje koje se od 80-ih godina munjevitom brzinom širi po paškim pašnjacima, uništava sve otočno bilje.



Zbog nje nestaje kadulja tako važna za život Pažana, paške ovce i pčele. S druge strane, Hrvatske šume smatraju kako sobina stvara uvjete za rast drugoga bilja kao što je bor i crnika.

Prednosti sobine



- Ogorčeni smo već i zato što smo u posljednjih 20 godina zbog širenja sobine izgubili 50 posto kadulje s otočnih površina. Sobina je biljka koja se nekontrolirano širi po otoku i uništava kadulju koja čini 40 posto prehrane ovaca u sušnim mjesecima i zimi - kažu otočni pčelari i ovčari.



Djelatnici Hrvatskih šuma slažu se da na površinama gdje raste sobina ne može rasti trava i ljekovito bilje, ali sobinu smatraju prijeko potrebnom.



- Za nas to nije korov, nego površina prekrivena šumom, odnosno biljem. Mi između sobine sadimo crniku i bor i tek kada se oni razviju, što sobina omogućava, oslobađamo im prostor od sobine. Istina je da se ona od 80-ih godina širi po otoku Pagu - kaže Ante Delčić, djelatnik Hrvatskih šuma iz Novalje.

Bez sobine bio bi kamenjar



Njegove riječi potvrđuju u Hrvatskim šumama u Zagrebu.



- Somina ili, kako u Pagu kažu, sobina mora biti na otočnim pašnjacima jer ona omogućava opstanak drugih vrsta. Ona je potrebna kako bi se kasnije stvorile druge vrste bilja. Kada bi se ona iskorijenila, ostao bi samo kamenjar - tvrde u Hrvatskim šumama.



No, paški ovčari i pčelari kažu kako bi radije natrag svoj kamenjar prekriven kaduljom i drugim ljekovitim biljem.



D. Vuleta
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:51