Sporazum o klimatskim promjenama: Raj stoji 3% BDP-a





Stručnjaci okupljeni na velikoj UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Bangkoku postigli su sinoć sporazum o modelima borbe protiv globalnog zagrijavanja.

Pregovori su se otegnuli zbog snažne suzdržanosti Kine, međutim, u posljednji trenutak sporazumu su dodane klauzule koje predstavljaju mogućnosti korištenja nuklearne energije i promjene životnog stila kao načine za smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Član južnoafričke delegacije Peter Lukey izjavio je kako je "sve učinjeno". "Sve što smo željeli, ostvareno je i više. Poruka je: Sada moramo nešto poduzeti".

U izvješću s konferencije jasno se upozorava da razine stakleničkih plinova rastu, te da će nastaviti rasti ako se nešto ne poduzme, jer će fosilna goriva još desetljećima nastaviti dominirati izvorima energije.





Dokument predviđa da bi stabiliziranje koncentracije ugljičnog dioksida na razini od 650 na milijun smanjilo globalni bruto BDP za oko 0,2 posto, dok bi nešto ambiciozniji cilj, razina od 550 dijelova na milijun stajala oko 0,6 posto globalnog BDP-a
Kina je pokušala ublažiti ili ukloniti neke dijelove prijedloga sporazuma koji bi mogli ugroziti njezin snažan gospodarski rast. Sporazum procjenjuje i moguće troškove koje bi za globalno gospodarstvo predstavljalo stabiliziranje koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi.

Međunarodni panel za klimatske promjene (IPCC) ove je godine već objavio dva dokumenta o klimatskim promjenama. Dokument predviđa da bi stabiliziranje koncentracije ugljičnog dioksida na razini od 650 na milijun smanjilo globalni bruto BDP za oko 0,2 posto, dok bi nešto ambiciozniji cilj, razina od 550 dijelova na milijun stajala oko 0,6 posto globalnog BDP-a.

Sadašnja koncentracija je 425 udjela, a mnogi znanstvenici smatraju da nas samo održavanje razine ispod 450 može spasiti od katastrofalnih posljedica klimatskih promjena. Održavanje sadašnjih razina stajalo bi oko 3 posto BDP-a.



njd
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:00