Što će biti s Međugorjem?

Papa nije ovlašten donositi sudove o tome je li se Gospa pojavila ili nije.” Tako je novinar u subotu zabilježio moje riječi o navodnom skorom dekretu Svete stolice o ukazanjima u Međugorju. Istina je da vjernik o tome nije dužan papi vjerovati, jer papa nije ovlašten prosuđivati o nečemu što nije objavljeno - čega nema ni u Bibliji ni u Predaji. Zato i nema opasnosti da papa zabrani slavljenje međugorske Gospe.



O tome nema ništa ni u Bibliji ni u Predaji - pa ni papa ne može u Božje ime o tome suditi. Ali je dužan pratiti što se događa i procijeniti je li to u skladu s vjerom i ispravnim ponašanjem. Vidjelice i vidioci mogu iz dana u dan prenositi Gospine poruke; to može nekome biti neobično, čak dosadno - ali ako nema ništa protiv vjere, ne može to Crkva zabraniti.



Razumije se da vjernik svet to nije dužan vjerovati - može se osobno neslagati ni sa štovanjima u Lourdesu, ni u Fatimi, pa ni u Međugorju. Ako ima zato svoje razloge, ako se to ne slaže s njegovom duhovnošću. Ali takav neće svoje mišljenje u Božje ime drugima nametati. To je sloboda mišljenja u samoj Crkvi i mogućnost da se nešto vjeruje ili ne vjeruje od onoga što nije iskonski objavljeno. A Božji narod redovito dugim i smišljenim štovanjem otkriva što tu zapravo Bog hoće.



Slično je i s vjerničkim štovanjem, primjerice, Turinskoga platna. Svaki vjernik ima pravo o tome razmišljati, dokaze provjeravati.



Kako god, dakle, bude izgledao ili ne izgledao mogući crkveni naputak o događajima u Međugorju, to tamošnju pobožnost može samo pročistiti i unaprijediti.



Ali - može se dogoditi da se sada glasno jave neki što međugorsku Gospu iz svojih razloga ne podnose zato što ne podnose vjeru, možda ni domoljublje.


Živko Kustić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:03