NEKA IGRE POČNU!

Sto najboljih hakera na svijetu čuva tajnu info-bazu Olimpijskih igara u Londonu

 AP Photo/John Giles

LONDON - Informacijski sustav Olimpijskih igara u Londonu najugroženiji je segment planetarne priredbe, izvjestile su službe zadužene za procjenu elemenata ugroženosti, zbog čega će taj segment Igara biti posve izoliran od vanjskoga svijeta. U domovini Jamesa Bonda posljednjih se mjeseci stotine informatičara osjećaju kao tajni agenti.

LONDON 2012: Spektakl za čak 120 kraljeva, premijera i predsjednika država

- Ako se informacijski sustav onemogući, svi su svjesni da bi Igre stale - govori hrvatski informatički svjetski priznati stručnjak Boris Sakač koji je 30 godina bio izravno uključen u rad na 15 OI, od Moskve 1980. do Vancouvera 2010.

Udar u srce Igara prouzročio bi pravi kolaps, jer ne bi bili zaustavljeni samo informacijski i rezultatski servisi, dakle kompletna sportska natjecanja, nego bi nastao i prometni kaos, a nadasve bi bila ugrožena sigurnost sudionika, jer informacijski sustav upravlja svom logistikom Igara i svim sigurnosnim provjerama.

Danny Boyle: Životinje koje će nastupiti na otvaranju neće završiti na tanjuru!

- Nekada su naši računalni centri na olimpijskim igrama bili istodobno i izlog najmodernije tehnologije koju se moglo razgledati, a danas je u Londonu naš objekt na nepoznatoj lokaciji. Nitko, osim onih koji rade na IT podršci Igrama, ne zna gdje je, nikome ne smiju odati adresu. To su velika opterećenja, a ljudi koji rade u tom sustavu prolaze rigorozne sigurnosne provjere. Sva oprema je modificirana, nijedno računalo nema niti jedan drugi ulaz osim za tastaturu, nema sticka, pa je računala relativno lako zaštititi - govori odnedavno umirovljeni Sakač, koji je u Londonu savjetnik.

Sakačeva prezentacija brojki s posljednjih OI u Pekingu doista je impresivna i vjerno dočarava tehnološku monumentalnost Igara.

600 softveraša na OI

- U Londonu će brojke biti nešto skromnije u pogledu količine opreme. Ali, uradilo se mnogo na novim servisima koji će omogućiti pristup informacijama s raznih korisničkih uređaja, mobilnih telefona, tableta i slično.

Otvorenju će prisustvovati Obama, Merkel, Putin, Beckham, Angelina Jolie i Brad Pitt, Muhammad Ali, Paul McCartney...

Od 600 softveraša angažiranih na Igrama, njih 100 isključivo je zaduženo za aspekte sigurnosti cijelog sustava. Angažirani su najjači stručnjaci, među njima i bivši hakeri. Logično, haker zna ili barem pretpostavlja što haker smjera. Informacijska podrška takvoj manifestaciji iznimno je rizičan projekt, jer rokovi su nepromjenjivi, eksponiranost pogreške je globalna i nema se mogućnosti naknadno riješiti problem.

Držimo svu logistiku

- Osim u aspektima sigurnosti, smještaja i prijevoza, naš servis ima golemu odgovornost i u sportskom dijelu Igara. Ne smijemo zakazati u mjerenju vremena. Zamislite da stane uređaj na atletskom finalu na 100 m? Zato smo trostruko osigurali natjecanja koja se mjere vremenom. Ako padne prvi uređaj, imamo drugi, ako padne drugi, imamo treći.

A ako padne treći?

- To nam se još nije dogodilo. Ali gotovo na svakim igrama imali smo situacija da su dva sustava pala. Na zimskim igrama to se događa jer je prehladno, a na ljetnim jer je prevruće - objašnjava Sakač.

Nadamo se da treći sigurnosni prsten neće pasti ni u Londonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:41