Tadić i Rožić: Ne znamo gdje ćemo i što ćemo

ZAGREB - Miroslav Rožić i Tonči Tadić danas su se prvi put obratili javnosti nakon što su u ponedjeljak istupili iz HSP-a. I dok Rožić tvrdi da na izborima u studenome sigurno neće sudjelovati, Tadić još ne zna ni gdje će ni što će - što se tiče političke karijere, ali siguran je da će se vratiti znanstvenom radu na Institutu Ruđera Boškovića, na kojem ovih dana telefon nije prestajao zvoniti od potrage za Tadićem koji se 'skrivao' na Hvaru.



Tvrde da ni s kim iz drugih stranaka još nisu razgovarali i da ih još nitko nije zvao. Demantirali su glasine da je Rožić s Ratkom Mačekom pio kavu u Vladi, a Tadić s predsjednikom Stjepanom Mesićem dogovarao veleposlaničku poziciju u Japanu.



Obojica su demantirala glasine da iza njihova poteza stoje HDZ i predsjednik Mesić. 'Nikakve mračne sile ne upravljaju nama', poručuju

- S Mesićem nikad nisam bio na kavi - rekao je Tadić. Rožić je negativno odgovorio i na pitanje vidi li se u Bandićevu Zagrebačkom holdingu. Najavio je ostavku na mjesto potpredsjednika Gradske skupštine, no ostat će u skupštini kao nezavisni vijećnik.



Tadić i Rožić tvrde da su intelektualci i da su se na odlazak iz HSP-a odlučili iz moralnih razloga te da iza njihove odluke "nema paklenoga plana i neke mračne sile koja njima upravlja". Kao razlog nezadovoljstva u HSP-u navode da im je bilo teško slušati naredbe a da im se ne objasne razlozi.



- Ja tako nisam mogao funkcionirati, imam i drugu karijeru osim politike - rekao je Tadić i dodao da je jedan od načina na koji čovjek može odraditi kampanju i taj da mu "svaki dan netko da dvije cigle da ih nosi na Sljeme, a ne kaže mu se ni zašto i kakvog to ima smisla". Ističu da su to učinili nakon konvencije jer su htjeli čuti HSP-ov program, u čijem "kreiranju prvi put nisu sudjelovali".



Trenutno ne vide ni jednu stranku za koju bi mogli reći nešto pozitivno. Na pitanje hoće li glasati na izborima, Rožić je odgovorio da ga je to isto pitao i njegov sin, ali da mu još ništa nije odgovorio. "Previše sam insider!", rekao je. Tadić je večer prije ostavke nazvao Đapića ne bi li se dogodilo nešto što bi ga navelo na to da promjeni odluku, ali se Đapić nije javio.





I Miroslav Rožić i Tonči Tadić tvrde da su otišli jer im je bilo "teško kao intelektualcima slušati naredbe a da im se ne objasne razlozi za neke odluke". Nije im se svidjelo što nisu sudjelovali u kreiranju programa HSP-a za izbore. 



2. Hoće li izaći na izbore?



Rožić je decidirano izjavio da na ove izbore neće izaći, a Tadić tvrdi da "trenutno ne zna gdje će - što se tiče politike". U kuloarima se, međutim, spominje da bi obojica mogli izaći na izbore na nekoj od nezavisnih lista. Druga opcija o kojoj se govori jest da se priključe HDZ-u, ali kao nezavisni kandidati na listi.



3. Kako su se razišli s Đapićem?



Rožić se prije godinu dana sukobio s Đapićem, nakon čega je smijenjen s nekih funkcija. Tada je počelo njegovo udaljavanje od HSP-ova vodstva. Tadića je Đapić počeo gurati od sebe kad mu je, kao vrlo aktivnom zastupniku, značajno narastao rejting. Smatralo se da je Tadić popularniji od Đapića.
  1. Zašto su otišli iz HSP-a?



Vanja Nezirović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:31