U Beogradu napadnute hrvatska i američka ambasada









Danas oko 18.30 policija se pred naletom nasilnika povukla iz Ulice Kneza Miloša u središtu Beograda i pustila ih da divljaju po američkom i hrvatskom veleposlanstvu. Palež i divljanje bez prisutnosti policije trajali su 20 minuta.



Televizija B92 u 22 je sata javila da je u zgradi veleposlanstva SAD-a pronađeno ugljenizirano tijelo. Glasnogovornik veleposlanstva priopćio je da je vjerojatno riječ o demonstrantu, jer u zgradi nije bilo njihova osoblja. Do 22 sata bilo je stotinjak ozlijeđenih, od čega 30-ak policajaca. Američko veleposlanstvo su zapalili, a u zgradu hrvatskog nisu uspjeli provaliti.



Pogledajte fotogaleriju



Upali su u dvorište veleposlanstva, skinuli zastavu i zapalili je, razbili štit s hrvatskim grbom, ali u samu zgradu nisu uspjeli provaliti



Hrvatski veleposlanik
- Upali su u dvorište veleposlanstva, skinuli zastavu i zapalili je, razbili štit s hrvatskim grbom, ali u samu zgradu nisu uspjeli provaliti - rekao nam je sinoć u telefonskom razgovoru hrvatski veleposlanik u Beogradu Tonči Stanišić. Veleposlaniku Srbije još večeras je u Zagrebu zbog toga uručena prosvjedna nota, a danas će veleposlanik Stanišić uputiti prosvjed Ministarstvu vanjskih poslova u Beogradu. - Neugodno smo iznenađeni ponašanjem policije, i to ćemo prenijeti - rekao je.



Napadnut je i hrvatski konzulat na Dedinju, razbijena su stakla i stražarska kućica, a veleposlanstvo je od policije zatražilo dodatnu zaštitu jer su se tijekom noći očekivali novi napadi zato što su na Dedinju i druga veleposlanstva, poput albanskog. U zgradi veleposlanstva i konzulata nije bilo nikoga. - Poučeni ranijim iskustvom, nismo htjeli riskirati, pa nitko nije ostao ondje - rekao je Stanišić.







- Hrvatsko je veleposlanstvo šest zgrada dalje od američkog, koje je bilo glavna meta napada. Vjerojatno zabunom, potpuno je razbijena zgrada s desne strane našeg veleposlanstva, prema veleposlanstvu SAD-a, a u zgradi s lijeve strane izbio je požar, vjerojatno izazvan požarom na automobilu parkiranom uza zgradu. Cijela je ulica gorjela od zapaljenih kontejnera.



Željeznim rešetkama zaštićene prozore probili su šipkom prometnog znaka, a zgradu su gađali metalnim žardinijerama, radijatorom, starim bojlerom i drugim teškim predmetima. Pokušali su provaliti uz pomoć teških tapeciranih vrata, ali nisu uspjeli. Oko 21 sat, kad je nestao suzavac, pa se zgradi moglo prići, oko nje je bilo raspoređeno nekoliko stotina pripadnika žandarmerije. Desetak oklopljenih policijskih vozila bilo je parkirano pokraj, a na mnogima su se vidjeli tragovi napada. Veleposlanstvo je prvi put, oko 16 sati, napala manja grupa navijača u prolazu, dok su išli na prosvjed. Gađali su ga kamenjem i bacili baklju, no ubrzo je stiglo vatrogasno vozilo i vatra je zaustavljena - nastavio je Stanišić.



Prvo su, još za vrijeme prvotno mirnog prosvjeda, napadnuta veleposlanstva Turske i BiH u blizini Skupštine pa je premijer Vojislav Koštunica s govornice pred Skupštinom još jednom pozvao na mir.





Zatim je razoren McDonalds na Slaviji, a onda su krenuli u Kneza Miloša. Napali su njemačku i britansku ambasadu. Oko 20 sati policija se žestoko sukobila s demonstrantima na križanju ulica Kneza Miloša i Kralja Milana, uz pucnjavu. Demonstranti koji su bježali vikali su da ih gađaju gumenim mecima. Rastjerani su suzavcem. Pet minuta prije toga čistači su mirno čistili Ulicu Kralja Milana, čisteći između grupa demonstranata koji su se i dalje mirno kretali prema središtu grada, pokraj kordona policije koja je čuvala zgradu republičke skupštine. U istoj ulici grupa demonstranata upala je u ulaz zgrade u kojoj je agencija Beta urlajući 'Ubij, zakolji, da šiptar ne postoji'. Policija je uspjela obraniti gomilu koja je krenula prema TV B92.



- Bilo je dramatično - rekao je direktor televizije Veran Matić.



Kasnije, nakon 20 sati, razbijali su izloge sve do Knez Mihajlove. Opljačkali su više kioska, nekoliko trgovina tenisicama, naočalama i satovima u središtu, ponovno su potpuno demolirali McDonalds na Terazijama, razbili tek postavljen izlog Benettona, provalili u Batu. Policija je oko 21 sat čuvala Hypo banku na Terazijama, nakon što je razbijeno nekoliko poslovnica Raiffaisen banke i drugih zapadnih banaka.



Odmah je nakon podneva bilo vidljivo da su na prosvjede iz drugih gradova Srbije u najvećem broju došli upravo navijači pa su neredi bili očekivani. Neki su od njih došli s kapuljačama preko lica i s palicama u rukama, očito spremni za napad. Policija nije usmjeravala mladiće nakon prosvjeda, pa su se u grupama slobodno kretali širim središtem birajući ciljeve.









Skupina sportskih navijača je u četvrtak poslijepodne uoči početka velikog prosvjeda nešto prije 17 sati bacila nekoliko zapaljenih baklji na Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ulici Kneza Miloša u središtu grada.

Mirno nije niti na sjeveru Kosova. Nekoliko stotina vojnih rezervista iz Kuršumlije koji prosvjeduju zbog jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova prešlo je oko 13.30 sati administrativni prijelaz Merdare i ušlo na Kosovo.



U prosvjedima nisu sudjelovale parlamentarne stranke - Demokratska stranka Borisa Tadića, G 17 Plus Mlađana Dinkićai Liberalno-demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovićaa LDP je, kao i neki poznati pojedinci, objasnio javnosti razloge takve odluke.



LDP je priopćio u četvrtak da zamjenik haškog optuženika Vojislava Šešelja na čelu Srpske radikalne stranke(SRS) Tomislav Nikolić nema pravo na mitingu "Kosovo je Srbija" govoriti u ime parlamentarnih stranaka jer srbijanska skupština nije donijela takvu odluku.

"Tomislav Nikolić je posljednja osoba koja danas ima pravo govoriti u ime svih parlamentarnih stranaka, jer je upravo njegova politika i oduzela pravo Srbiji da upravlja Kosovom", navodi se u priopćenju te stranke. (Hina, B92; njd)

Koštunica: Dok živimo - Kosovo je Srbija

Nakon intonacije himne "Bože pravde" za govornicom se u 17 sati prvi pojavio predsjednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica. "Ima li nekog među nama tko nije s Kosova? Ima li nekog među nama tko misli da Kosovo nije njegovo? Dok živimo Kosovo je Srbija", počeo je svoj govor Koštunica pred nekoliko stotina tisuća građana Srbije. "Silnici žele da se odreknemo srpstva, porekla, Kosova, predaka i povijesti. Ako priznamo da nismo Srbi, obećavaju da će nam, kao narodu bez pamćenja i bez podrijetla, biti bolje", rekao je Koštunica.

Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić poručio je da će Srbija sačuvati svako svoje dijete na Kosovu, svaki pedalj svoje teritorija, jer ne bude li Kosova neće biti ni Srbije. On je okupljenima obećao da se neće smiriti dok Kosovo ne bude pod kontrolom Srbije.

Prosvjednicima su se obratili i premijer Republike Srpske Milorad Dodik, redatelj Emir Kusturica, košarkaš Dejan Bodiroga, i telefonom tenisač Novak Đoković.



 



MVP uručio Srbiji prosvjednu notu

ZAGREB - Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske pozvalo je večeras veleposlanika Republike Srbije u Hrvatskoj Radivoja Cvetićanina te mu uručilo prosvjednu notu izražavajući najoštriji prosvjed u povodu današnjeg napada na zgradu Veleposlanstva i Konzulat Republike Hrvatske u Beogradu, oštećenja grba i zastave Republike Hrvatske kao i nanošenja materijalne štete i iskazane prijetnje po sigurnost djelatnika Veleposlanstva, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Hrvatska strana traži i očekuje da nadležna tijela Republike Srbije pruže detaljna objašnjenja, da pronađu i kazne počinitelje te nadoknade počinjenu materijalnu štetu.







Poznata književnica Biljana Srbljanović na svojem je internet blogu usporedila sadašnji miting u Beogradu s onim Miloševićevim na Ušću 1998.

"Na ulicu nas danas zove Nikolić, ratnik devedesetih... i Koštunica, najopasniji od svih, onaj koji s nama nikada nije demonstrirao (...) onaj što je postao premijer pužućim državnim udarom kojemu danas želi dati završni potez. Demokrati su se razbježali da ih neko slučajno ne bi natjerao da se jednom konačno opredijele, pobjegla im je čak i pjevačica mafijaška udovica (..), škole ne rade, vlast je u transu, normalan svijet u strahu: ljudi, što nam je?", piše Srbljanović.  

Srbljanović: Skup je repriza Ušća 1998.





Iz Beograda Snježana Pavić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:16