ŽENEVSKI SALON AUTOMOBILA

VOLKSWAGEN predstavio premium limuzinu kupe stila pod nazivom Arteon

U Arteon će se ugrađivati 6 različitih motora snage od 150 KS do 280 KS, a kod nas stiže u srpnju
 Ivan Lacković

Nakon dugo čekanja i najava predstavljen je Volkswagen Arteon. Iako ga mnogi nazivaju nasljednikom Passata CC, po dimenzijama bi se više mogao pozicionirati kao nasljednik Phaetona s linijom kupe stila. Arteon je nastao na temelju koncepta Sport Coupé Concept GTE koji je predstavljen upravo na Ženevi prije 2 godine, a treba naglasiti kako su vizualne promjene uistinu minimalne što nije čest slučaj. Postavljen na MQB platformu, pozicionirat će se iznad Passata kao premium model njemačkog proizvođača.

Foto: Volkswagen

Istaknuta prednja maska, led svjetla i linije kupe modela zaslužne su za atraktivnost dok zahvaljujući velikom međuosovinskom razmaku (2841 mm) nudi mnogo prostora za putnike. U Arteon će se ugrađivati 6 različitih motora snage od 150 KS do 280 KS. Ponudu otvara 1.5 TSI (150 KS), a slijedi ga 2,0-litreni TSI u verzijama sa 190 i 280 KS. Za one koji preferiraju dizelaše tu je 2,0-litreni TDI koji se nudi u verzijama sa 150, 190 i 240 KS. Svi modeli osim osnovnog benzinca i dva osnovna dizelaša dolaze s automatskim mjenjačem. Jači modeli dolazit će s pogonom na sva četiri kotača.

U unutrašnjosti se ističu tehnološka rješenja poput „Active Info“ digitalnog zaslona (viđeno kod redizajniranog Golfa), kao i zaslona osjetljivog na dodir veličine od 6.5 do 9.2 inča, ovisno o razini opreme. Njime vozač može upravljati gestama (uz doplatu). Od sustava sigurnosti treba istaknuti adaptivni tempomat i automatsko zaustavljanje u slučaju nailaska na prepreku. Cijene još nisu poznate, a kod nas bi se u prodaji trebao naći početkom srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:10