AUTONOMNA BUDUĆNOST LEXUSA

FOTO: KONCEPTNI LEXUS LS+ predstavlja budućnost japanske marke

Uz ovaj koncept izložbeni prostor Lexusa u Tokiju krase i posebne verzije sportskih modela: RC F i GS F
 Hrvoje Tomić

Lexus je u Tokiju predstavio konceptni LS+ koji prikazuje kako bi njihovi modeli mogli izgledati u budućnosti. Sprijeda se tako ističe masivna maska u kombinaciji s aerodinamičnim dodacima i laserskim svjetlima. Budući da Lexus iznimno ozbiljno shvaća i razvija autonomnu vožnju, ovaj koncept ističe se sustavom "Highway Teammate". U prijevodu bi to značilo suigrač na autocesti, a ime i ima smisla budući da se uz spomenuti sustav Lexus vozi autonomno od ulaska na autocestu pa sve do izlazne rampe. Japanski proizvođač ističe kako će ovaj sustav u njihovim serijskim modelima biti predstavljen 2020. godine. Osim spomenutog sustava i samog dizajna konceptnog modela LS+, nisu objavljeni nikakvi detalji vezani uz unutrašnjost ni motorizaciju. Ipak, za pretpostaviti je da se ispod poklopca nalaze električni motori.

Foto: Hrvoje Tomić, Lexus

Za ljubitelje motora s unutarnjim izgaranjem Lexus je na svom štandu predstavio i posebne verzije sportskih modela RC F i GS F. Povod za ove verzije je obilježavanje 10 godina od modela IS F koji je označio početak za sportske modele japanskog proizvođača koji su po uzoru na navedeni model dobili oznaku "F" u nazivu.

Foto: Lexus

U oba modela ugrađeni su novi sportski amortizeri za još bolje držanje, dok se za vrhunski zvuk brine ispušni sustavi od titana koji pridodaju smanjenju ukupne mase. Snaga 5,0-litrenog V8 motora koji se ugrađuje u oba spomenuta modela nije mijenjana, no za to nije bilo ni potrebe budući da serijski broji 477 KS. Kao što možete vidjeti sa slika, tu je i mnoštvo karbonskih elemenata koji odlično izgledaju u kombinaciji sa mat sivom bojom. Prodaja ove dvije posebne verzije kreće u proljeće iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:59