AKTUALNO

FOTO: LEXUS PREDSTAVIO NOVI admiralski brod s LS oznakom

Uz hrabar i moderan dizajn nudi i mnoštvo tehničkih inovacija poput najvećeg head-up zaslona na svijetu
 Lexus

Lexus je odlučio iskoristiti salon u Detroitu kako bi javnosti pokazao novu generaciju modela LS. Riječ je o luksuznoj limuzini koja se svakako ističe hrabrim, modernim dizajnom. Prednji dio obilježava ogromna prednja maska karakteristična i za ostale novije Lexusove modele. Prema riječima Toshio Asahija, glavnog inženjera zaduženog za novi LS, ovaj auto osim što simbolizira Lexus brend, definira novu generaciju luksuznih limuzina. Novi LS je za 15 mm niži od svog prethodnika.

Foto: Lexus

Dužinom od 5,325 mm, širinom od 1900 mm i visinom 1450 mm predstavlja jednu od većih limuzina na tržištu. Međuosovinski razmak iznosi 3,125 mm, što je puno bliže produženim verzijama BMW Sedmice, Mercedesove S-klase nego običnim inačicama. To bi mogla biti velika prednost na američkom tržištu gdje često vrijedi izreka "veće je bolje". Postavljen na čvrstu GA-L platformu, novi LS se prema riječima stručnjaka donosi puno bolje vozne karakteristike u odnosu na svog prethodnika. Za držanje na cesti brine se i Lexusov "Dynamic Handling" sustav. Još jedno poboljšanje dolazi u vidu težine. Zbog korištenja lakih materijala novi LS je 90 kg lakši od prošle generacije.

Ispod poklopca se nalazi 3,5-litreni V6 motor koji je napravljen u suradnji s odjelom zaduženim za F1 tehnologiju. Tako u Lexusu tvrde da nudi snagu V8 motora bez žrtvovanja efikasnosti, a uz to minimizira buku. Ukupna snaga iznosi 415 KS uz 600 Nm okretnog momenta što rezultira ubrzanjem do 100 km/h za 4,5 sekundi. Novi LS bit će prva serijska limuzina u koju će biti ugrađen 10-stupanjski automatski mjenjač (iz novog Lexusovog modela LC 500).

Unutrašnjost je luksuzna, a neki će reći da ih podsjeća na Mercedesove modele. U središnjem dijelu prevladava 12,3-inčni zaslon, a uz doplatu vozači mogu dobiti najveći head-up zaslon na tržištu (čak 24 inča) . Za čisti zvuk brine se Mark Levinson glazbeni sustav. Prednja sjedala nude čak 28 različitih položaja uz mogućnost grijanja, hlađenja i masaže. Putnici na stražnjim sjedalima uživat će u prostranosti, budući da ovaj LS nudi najviše prostora za noge dosad. Stražnja sjedala pritom se mogu pomaknuti do 48 stupnjeva. Treba još napomenuti kako je novi LS opremljen svim dobro poznatim sustavima sigurnosti. Lexus je objavio kako će nova generacija modela LS biti dostupna u 90 zemalja, što znači da ga nedugo nakon premijere u SAD-u (u kojem na tržište stiže krajem godine) možemo očekivati i u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:25