NOVITET

FOTO: NOVI OPEL Crossland X nasljeđuje model Meriva, ali nastupa kao crossover

Opel je pokazao prve fotografije svog praktičnog modela B-segmenta koji je na pola puta između jednovolumena i SUV-a i suprotstavlja se postojećim modelima poput Fiata 500 L
 Opel

Crossover klasa sve je popularnija i u konstantnom rastu pa je posredno i sve prenapučenija jer proizvođači više nemaju tek po jedan model u određenoj klasi već i nekoliko njih. Posebice to vrijedi za B-segment crossovera u kojem je Opel uz već poznatu Mokku X upravo zaigrao s još jednim modelom. Novak se naziva Crossland X i tek je uvod u Opelovu ofenzivu od čak sedam novih modela koje će predstaviti tijekom ove godine (maniju praktičnih povišenih crossovera kasnije tijekom godine će nadopuniti i novi Grandland X u c-segmentu).

Foto: Opel

Ako pokušamo odrediti prethodnika Crosslanda X onda bi to bila Opel Meriva, s tim da novi model osim što nudi praktičnost gradskog jednovolumena sada stoji i na visokim nogama. A trend postavljanja jednovolumena na visoke noge također je uzeo maha pa tako primjerice i Renault svoje jednovolumenske modele Espace i Scenic sada voli nazivati crossoverima. Konkurenti Crosslanda X tako su Fiat 500 L, Peugeot 2008 i Renault Captur, dok se postojeća Mokka X koja je dostupna i s pogonom na sve kotače suprotstavlja modelima poput Fiata 500 X, Nissana Juke ili Škode Yeti. Razlika između Mokke X i Crosslanda X je u tome da je ovaj potonji 70 mm niži i dolazi samo s prednjim pogonom i prilagođeniji je obiteljskoj uporabi.

Usto, osnova na koju je postavljen dijeli s modelima iz PSA, točnije nadolazećim novom Peugeotom 2008 i Citroenom C3 Picasso, a za očekivati je i da će Crossland X s njima dijeliti i paletu benzinskih i dizelskih motora u rasponu od 1.2 do 1.6 litara snage od 82 do 130 KS. Crossland u dužinu mjeri 4,21 m i 16 je cm kraći od Astre dok je istovremeno i 16 cm viši. Putnici stoga uživaju u puno prostora u kabini, a osvaja i volumen prtljažnika od 410 litara u osnovnoj konfiguraciji, koji može porasti i preko 500 litara zahvaljujući pomičnoj stražnjoj klupi.

Po pitanju opreme ljubitelji tehnologije doći će na svoje jer Crossland raspolaže naprednim infotainment sustavom koji je kompatibilan saAndroid Auto i Apple CarPlayem, a tu je kao standard i OnStar servis. Kao asistenti vozaču tu su panoramska kamera, sustav pomoći pri parkiranju, sustavi koji registriraju mogućnost sudara, prelazak trake, prepoznavanje znakova, vozilo u mrtvom kutu... Dakle osim što je privlačan i praktičan, novi je Opel Crossland i inteligentan, dakle po svemu moderan trendovski automobil, pa s nestrpljenjem očekujemo premijeru koja je zakazana za 1. veljače u Berlinu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 01:19