AKTUALNO

HONDA UBILA GOLFA GTI Clubsport za više od 3 sekunde: Civic Type R je novi kralj Ringa!

S postavljenim vremenom od 7 minuta i 43,8 sekundi na glasovitom Nürburgringu, nova Honda Civic Type R je ponovo zasjela na mjesto najbržeg automobila s prednjim pogonom na svijetu
 Honda

Prethodna generacija Honde Civic Type R je 2015. godine s vremenom od 7 minuta i 50,63 sekundi postavila novi rekord kao najbrži serijski automobil s prednjim pogonom na stazi Nürburgring, da bi joj titulu godinu kasnije uzeo Volkswagen s Golfom GTI Clubsport koji je prošao ciljem za 7 minuta i 49,21 sekundi. Nekoliko mjeseci kasnije Nijemci su s istim, ali poboljšanim Golfom GTI srušili vlastiti rekord, a njihova je jurilica postavila novo najbolje vrijeme na Zelenom paklu za prednjepogonaše od 7 minuta i 47,19 sekundi.

Foto: Honda

U Hondi nisu dugo čekali i 3. travnja je postavljen novi rekord s novim modelom Civica od 7 minuta i 43,8 sekundi čime je "skinuto" najbolje vrijeme Golfa za više od tri sekunde. Istovremeno, to je vrijeme od vremena prethodnika Type R bolje za čitavih sedam sekundi!

2017 HONDA CIVIC TYPE R SETS NEW FRONT-WHEEL DRIVE LAP RECORD AT NURBURGRING
Honda

Automobil je pritom potpuno serijski, no rekorder je doživio određene izmjene što se prvenstveno odnosi na postavljanje zaštitnog kaveza u kabinu, a u Hondi kažu kako je kavez postavljen zbog sigurnosti vozača i kako nikako nije utjecao na veću čvrstoću karoserije. Kako bi kompenzirali veću masu inženjeri su izvadili stražnju klupu i infotainment sustav. Usto, auto je krug odveo na "legal track"gumama.

Kako je riječ o pravoj zvijeri govore i brojke: novi Type R raspolaže s 310 KS i 400 Nm što postiže njegov 2,0-litreni turbo benzinac, a snaga se pritom prenosi na prednje kotače putem 6-stupanjskog ručnog mjenjača koji ima kraće prijenosne omjere od mjenjača postavljenom u prethodnika. Kipući Hondin kompakt na europskim tržištima u prodaju kreće ovog ljeta okićen uglednom titulom titulom, a tako će i ostati barem do jeseni kada kreće komercijalizacija Renaulta Megane R.S. još jednog od "ratnika s Ringa", a moguće da će i VW s Golfom 7,5 GTI Clubsport do tada imati još što za pokazati. Dotad, čestitamo Honda!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 15:17