ZA PAMETNE TELEFONE

KAKO IZBJEĆI PROMETNE GUŽVE Ovo je pet najboljih besplatnih aplikacija

Brojne aplikacije kreirane za pametne telefone vozačima obećavaju lagodniju vožnju jer uz klasičnu navigaciju nude i izbjegavanje prometnih gužvi. Isprobali smo ih pet i dobili vrlo različite rezultate
 Ivan Lacković

Aplikacije koje obećavaju lakši život vozačima su brojne, a za testiranje njihove učinkovitosti odabrali pet najpopularnijih. Sve su besplatne i dostupne za najraširenije operacijske sustave poput Androida i iOS-a. Aplikacije, osobito one koje nude informatički divovi, često se obnavljaju i to je jedan od faktora koji treba uzeti u obzir kad se donosi sud o njima, jer nije isključeno da se u roku od nekoliko tjedana na istoj dionici ili istom gradu počnu ponašati potpuno drugačije. Obnavljajući svoje proizvode kompanije pored uklanjanja uočenih bugova, često nude i dodatne funkcija i nakon što smo instalirali posljednje verzije navigacijskih aplikacija na mobitele krenuli smo u potragu za gužvom u prometu na ulicama Zagreba u jutarnjim satima.

Ivan Lacković


Cilj našeg testiranja nije bio izravna procjena navigacijskih performansi, barem ne izravno. Prije svega pokušali smo otkriti učinkovitosti aplikacija u otkrivanju i signalizaciji točaka najveće gužve na prometnicama kao i u otkrivanju prikladnih alternativnih pravaca. Dakle, funkcije koje mogu biti od posebno velike koristi i u odlasku ili dolasku s ljetnih godišnjih odmora, kad je vjerojatnost zapinjanja u kolonama najveća.
Upotreba aplikacija na telefonu ima smisla čak i u automobilima koji su opremljeni navigacijskim sustavom. Naime, klasične satelitske navigacije bez obzira radi li se o posljednjim izdanjima ili onim nešto starijima, teško se mogu nositi s aplikacijama osmišljenim za pametne telefone koje su potpuno prilagođene uporabi u vožnji. Istodobno telefonske navigacijske aplikacije nude puno više opcija i informacija za neusporedivo manju cijenu.
Pritom je neophodna i poneka prilagodba za uporabu pametnog telefona kao navigacijskog uređaja u automobilu. Potrebno je pronaći načina kako ga pričvrstiti na vidno mjesto kako bi zaslon mobitela bio vidljiv u vožnji bez pretjeranog odvlačenja pogleda s ceste. Na tržištu za tu svrhu postoji ogromna ponuda nosača od kojih su brojni i posebno prilagođeni za određeni tip automobila ili pametnog telefona.

Ivan Lacković

Uz to jednako bitno je osigurati konstantno napajanje telefona električnom energijom, jer stalno upaljen ekran, GPS, Bluetooth i razmjena podataka putem GSM kartice vrlo lako može iscrpiti i najsnažniju bateriju uređaja koji nam ipak treba poslužiti i nakon što izađemo iz automobila.
Dodatna opcija koja telefone čini jednako učinkovitim kao i tvornički ugrađene navigacije je spajanje putem Bluetooth veze s audio sustavom automobila, radi boljeg osluškivanje glasovnih upute za vožnju, što istodobno omogućuje i telefonske razgovore bez kršenja prometnih propisa.


APPLE MAPS
Gustoća prometa prikazuje se u panoramskom modu, ali ne i tijekom navigacije. Aplikacija koja se oslanja na TomTom ima svježe karte na kojima su ucrtana svi noviji pravci, ali u slučaju zastoja ne nudi alternativne pravce. Sučelje je jasno i dobro reagira. Protok mapa tijekom navigacije je tečan i pomaže vozaču pri zahtjevnijim skretanjima. Funkcija Siri olakšava unošenje destinacije i olakšava uporabu ostalih rubrika koje u sebi nosi sustav iOS.

GOOGLE MAPS
Kada je u pitanju navigacija, informacije o prometu, jednostavnost upotrebe i čitljivost, Google maps još uvijek je mjerilo kvalitete. Sve ceste koje smo prošli, pa i one najnovije našle su se na karti, a zastoji, gužve jasno su bili označeni bojama što dodatno olakšava iščitavanje. Posebne etikete koje se pojavljuju uz ponuđene pravce jasno označuju vrijeme vožnje pojedinim ponuđenim pravcem, ali i minute uštede koje nude. Istodobno eventualne promjene vremena dolaska na cilj signaliziraju se posebnim porukama. Ono što nedostaje su upozorenja na kontrolu brzine kao i na ograničenja brzine.

HERE MAPS
Sučelje je jasno i vrlo čitljivo s podacima koji su točni i ne odvlače pažnju prilikom uporabe u vožnji. Kartografija je ažurirana sa svim novijim cestama, a prisutnost gušćeg prometa vrlo korektno je istaknuta u prikazu izabranog itinerera. Aplikacija automatski izračunava vremenska razlike između ponuđenih itinerera, ali ne nudi alternative u slučaju naglašenih zastoja. Tijekom rute naznačene su točke s uređajima za kontrolu brzine, ali u nekim slučajevima primjetne su pogreške. Tijekom navigacije mape se izmjenjuju tečno.

VIAMICHELIN
Aplikaciji Viamichelin s velikom točnošću signalizira gradske gužve i zastoje na cesti, pritom pokazuju i udaljenost na kojoj se nalaze. No, sama navigacija je vrlo slaba i sve se svodi tek na pokazivanje. Karta zapravo nije usmjerena prema izabranoj destinaciji. Sučelje je sporo i ne reagira najbolje na komande, ali zemljovidi su vrlo precizni i prikazuju sve najnoviji ceste. Pruža dobre informacije o radovima na cesti, ali pritom ne predlaže alternativne pravce.

WAZE
Waze je razigrana varijanta uz to orijentirana prema društvenim mrežama Mapsa. Google je svoje proizvode uspio razdvojiti, barem što se tiče metode korištenja i funkcionalnosti, no, kada je u pitanju pokrivenost kartama, točnost i pravovremenosti informacija o prometu, između aplikacija nema većih razlika. Waze istodobno nudi više. Uz indikacije o ograničenju brzine, ukazuje na prisutnost kamera za kontrolu brzine, policijske patrole, radovi na cesti, prometne nezgode, cijene goriva...Uporaba Wazea podrazumijeva da je korisnik vrlo aktivan na društvenim mrežama, te da će i sam slati informacije ostalim korisnicima. Ono što ponekad zasmeta su povremene reklame.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 11:45