bogat kao krez

Kakvi Ronaldo i Messi: Pogledajte koliko godišnje zarađuje šef Stelantisa Carlos Tavares

Upravlja flotom od 14 brendova i postavlja rekord u plaćama u autoindustriji 2023. godine

Carlos Tavares

 AFP

U automobilskom svijetu, gdje se inženjerska dostignuća susreće s ekonomijom, pojavljuje se figura Carlosa Tavaresa, čija je sposobnost vođenja četrnaest raznih brendova unutar Stellantis Grupe postavila nove standarde u industriji.

Tavares, priznat kao jedan od najefikasnijih lidera među auto menadžerima, pokazao je svoju vještinu u upravljanju troškovima, što mu je omogućilo da za svoj rad u 2023. godini inkasira iznos koji bi se mogao mjeriti s godišnjim prihodima sportskih velikana poput Cristiana Ronalda ili Lionela Messija.

image

Tvornica Peugeot, ilustracija

Profimedia

U svijetu gdje se čini da samo sportske zvijezde mogu ostvariti astronomske zarade, Tavares izlazi kao iznimka u korporativnom svijetu. Kao predsjednik Stellantis Grupe, ne samo da je uspio postići značajnu dobit, već je i njegova plaća postala simbol uspjeha u automobilskoj industriji.

Rođen u Lisabonu 1958., Tavares je svoju impresivnu karijeru započeo u Renaultu, prošao kroz Nissan, a potom preuzeo ključne pozicije u PSA Grupi prije nego što je kormilo Stellantis Grupe preuzeo 2021. godine. Pod njegovim vodstvom, Stellantis se profilirao kao četvrti najveći automobilski proizvođač na svijetu, zahvaljujući markama poput FIAT-a, Peugeota, Citroëna, Jeepa, Dodgea i Maseratija.

image

Peugeot 2008 GT

CROPIX

Upravljanje tako velikim brojem brendova zahtijeva ne samo stručnost, već i viziju, posebice u doba kada električna vozila mijenjaju pravila igre. Tavaresova sposobnost da uspješno plovi kroz ove promjene omogućila je Grupi da ostvaruje izvrsne financijske rezultate, kulminirajući s njegovom plaćom od 39,5 milijuna dolara u 2023., što predstavlja porast od 56 posto u odnosu na prethodnu godinu.

I dok su Tavaresove financijske nagrade možda izazvale zavist u korporativnim hodnicima, njegov uspjeh je odraz posvećenosti i rezultata. U usporedbi s drugim industrijskim liderima poput Mary Barre iz General Motorsa i Jima Farleya iz Forda, Tavaresova zarada je impresivna, ali još uvijek daleko od rekordnih brojki koje postavlja Elon Musk u Tesli.

image

Carlos Tavares, izvršni direktor Stellantisa

Profimedia

Ova priča o Tavaresu ne govori samo o financijskoj naknadi, već o vještini, predanosti i vizionarskom pristupu koji definiraju pravog lidera u automobilskoj industriji. Dok Stellantis nastavlja svoj rast, svijet će pomno pratiti kako će se ova dinamična industrija razvijati pod Tavaresovim nadzorom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:58