VOZILI SMO

MINI PACEMAN Sjajna preobrazba SUV-a u coupe

Slično je napravio BMW s X5 na bazi kojeg je nastao X6 koji je potražnjom gotovo nadmašio original

Paceman, coupe verzija Countrymana, sedmi je model Minija koji u prodaju stiže sredinom ožujka.

Vanjske dimenzije, dužina 4115 mm i širina 1786 mm, potvrđuju vezu sa SUV verzijom Minija, no, 4 cm niža krovna linija i srezane staklene površine naglašavaju sportske ambicije. Jedno od vizualnih novina su i horizontalno razvučena stražnja svjetla, kromirani natpis koji se proteže cijelom dužinom stražnjih vrata, te zaštitni znak koji je postao ručica za otvaranje.

Unutrašnjost ne donosi dizajnerska iznenađenja. Jedina važna promjena u odnosu na dosadašnja izdanja je premještaj prekidača za dizanje odnosno spuštanje prozora sa središnjeg grebena na unutrašnje obloge vratiju. Iako je krovna linija spuštena, straga ima dovoljno mjesta u visinu.

Ipak, Paceman je četverosjed, a stražnja sjedala gotovo su jednako dobro profilirana kao i prednja. Prtljažnik ima pravilan oblik i skriveni pretinac u podnici. Kapacitet je 330 litara, a obaranjem stražnjih sjedala raste na 1080. Za upravljačem najsnažnije benzinske verzija s oznakom Cooper S (184 KS) ponovno smo se uvjerili u izvanrednu elastičnost 1.6 litarskog turbo motora.

Maksimalna brzina s pogonom na sva četiri kotača prema tvorničkim deklaracijama je 217 km/h, a za ubrzanje do 100 km/h potrebno je tek 7,5 sekundi. Brojke u koje uopće ne sumnjamo, dok je 6,7 l/100 km prosječne potrošnje, rezultat koji je puno teže ostvariti. Ovjes ulijeva povjerenje, ali na glatkom asfaltu ili u vožnji na samoj granice pokazuje izrazitu tendenciju širenja putanje prednjim kotačima.

No, za razliku od klasične izvedbe Minija, Paceman puno mirniji reagira na naglo oduzimanje gasa. Ublažene reakcije stražnjeg dijela donekle su umanjile karting osjećaj koji je proslavio novu generaciju Minija i postao jedan od zaštitnih znakova. Cijene za hrvatsko tržište još nisu poznate, no, na Europskom osnovna ponuda počinje s iznosom od 24.500 eura.

U osnovi Paceman je značajno skuplji od Clubmana i neznatno od Countrymana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:13