OŠTRE MJERE

Pariz zabranjuje ulaz u grad vozilima proizvedenim prije 1997. godine!

U slučaju kršenja novih pravila vozače čekaju kazne, no djelomična utjeha je da će i dalje smjeti voziti vikendima
 Reuters

Pariz je oduvijek bio poznat po jakoj borbi protiv zagađenja,a uskoro stiže nova zabrana. Naime, svi auti koji su proizvedeni prije 1997. godine neće smjeti ući u Pariz, a ovom mjerom zahvaćeni su i motocikli proizvedeni prije 1999. godine. Doduše, djelomična utjeha za vozače zahvaćenih vozila je da će i dalje smjeti voziti vikendima, no vjeruje se kako će se i to postepeno ukinuti. Ova zabrana dio je većeg plana koji ima za cilj smanjenje zagađenja zraka u glavnom francuskom gradu. U sklopu tog plana postoji još rigoroznija zabrana koja će stupiti na snagu 2020. godine, a zahvaćeni će biti svi automobili registrirani prije 2011. godine! Uz to, 2015. godine na snagu je stupila odredba o zabrani prometovanja svih buseva registriranih prije 2001. godine. Prema časopisu Le Monde, novom odredbom bit će zahvaćeno 10% vozila registriranih u Parizu.

Police were checking cars throughout Paris on Monday, including near the Arc de Triomphe, as the city tried to cut air pollution by instituting odd-even driving restrictions.
Reuters / Reuters /Landov

Način na koji su se vlasti odlučili kontrolirati ulazak ovih automobila je preko kategorizacije. Naime, svi automobili bit će organizirani po kategorijama od 1 do 6 ovisno o motorima i godini proizvodnje, te će na temelju toga dobiti svojevrsne vinjete kojima će im biti omogućeno kretanje po Parizu. Vozila registrirana prije 1997. godine bit će u kategoriji broj 7 te neće biti u mogućnosti dobiti "propusnicu" za ulazak u grad. U slučaju da policija uhvati vozače koji ne bi smjeli svojim vozilima u grad, čeka ih kazna, a u slučaju ponavljanja prekršaja kazne će se dodatno povećavati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 17:21