konja za auto

Pogledajte zvijer koju je turski predsjednik Erdogan poklonio Viktoru Orbanu: Do 100 km/h ubrzava za 4,8 s

Riječ je o električnom SUV modelu Togg T10X kakvog je i sam Erdogan preuzeo i provozao još u travnju ove godine

Togg za Orbana

 Profimedia

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je posjetio Mađarsku na poziv premijera Viktora Orbana. Povod je bila stota obljetnica uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja, a teme razgovora su, dakako, bile političke prirode koje su uključivale sigurnost, obrambenu industriju i gospodarska pitanja.

Međutim, ono što je privuklo pažnju na Trgu Heroja u Budimpešti gdje je Erdogan dočekan uz vojne počesti, odakle se uputio na sastanak s Orbanom bila je prigodna razmjena darova.

image

Togg za Orbana

Profimedia

Orban je Erdoganu, naime, poklonio konja mađarske pasmine "nonius", no s druge strane, ono što je Erdogan "dovezao" i poklonio Orbanu bilo je pravo iznenađenje - prvi turski električni automobil Togg za kojeg Turci vole kazati kako je riječ o simbolu njihovog tehnološkog napretka, ekonomskog razvoja i globalnog prestiža Turske.

Riječ je o SUV modelu Togg T10X kakvog je i sam Erdogan preuzeo i provozao još u travnju ove godine, a o popularnosti turskog noviteta dovoljno govori podatak da je navodno u samo desetak dana kompanija prikupila 177.000 narudžbi.

image

Togg za Orbana

Profimedia

Prvi turski električni model pokreće elektromotor sa 218 KS i 350 Nm okretnog momenta, a kupci mogu birati između dva paketa baterija koje nude doseg od 314, odnosno 523 kilometara, dok ubrzanje do stotke traje 7,4 sekunde. Postoji i snažnija verzija s dva električna motora ukupne snage 435 KS i 700 Nm koja do stotke ubrzava za 4,8 sekundi, kakvu je dobio Orban. Baterija se za 30 minuta može napuniti sa 20 na 80 posto kapaciteta.

Orban nije skrivao oduševljenje pa je na društvenoj mreži X objavio: "Ovo je najbolji posao koji sam ikad sklopio. Za jednu konjsku snagu dobio sam 435. Dobro došli predsjedniče Erdogan".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:18