DRŽAVNI PROJEKT

‘Ruski ubojica Tesle‘: Električni auto iz Kalinjingrada užasnuo rusku javnost

Prvi primjerci na ceste stižu iduće godine, a masovna proizvodnja kreće 2025.

Amber, električni automobil

 Polytech/ (MAMI)

Politehnički institut u Moskvi (MAMI) u ponedjeljak je predstavio prototip budućeg električnog automobila. Model pod nazivom Amber u samo dva dana dobio je nadimak ‘Ubojica Tesle‘.

Projekt je naručila tvornica Avtotor iz Kalinjingrada, poznata po proizvodnji automobila marki BMW, Ford, Kia i Hyundai (dok nisu napravile egzodus iz Rusije), a cijeli projekt je ‘pod ugovorom‘ s Ministarstvom industrije i trgovine, pišu ruski mediji.

image

Amber, električni automobil

Polytech/ (MAMI)

Sve glavne komponente električnog vozila poput motora, upravljača i baterija razvijene su i proizvedene u Rusiji. Dijelovi karoserije preuzeti su od Lade Veste, a dodatna posebnost je što se baterija može iznajmiti.

Certifikacija prvih pet primjeraka planirana je za 2024. godinu dok bi masovna proizvodnja trebala započeti 2025. godine.

No, ubrzo nakon predstavljanja ruskog električnog ponosa, društvene mreže i portali doslovno su eksplodirali.

Glavna meta su čelnici dizajnerskog odjela zbog očajnih vizualnih rješenja s kojima kao da žele preuzeti titulu najružnijeg automobila na svijetu od legendarnog Fiata Multiple.

Sporna je i najava da će baš sve komponente automobila biti proizvedene u Rusiji jer puno puta se pokazalo da dijelovi ruskih automobila dolaze s etiketom ‘Made in China‘.

Nakon lavine loših reakcija ruske javnosti, oglasio se i glasnogovornik tvornice Avtotor koji tvrdi da oni nemaju veze s ovim automobilom.

‘Izgled ovog auta nema ništa zajedničko s električnim modelom Amber kojeg mi razvijamo. Distribuirane fotografije prikazuju univerzalnu platformu koja se koristi za testiranje rada svih sustava budućeg automobila.

Finalna serijska verzija u pogledu dizajna neće imati nikakve veze s ovim‘, naglasio je glasnogovornik Avtotora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 16:37