ANKETA

‘Samo 2 posto vozača bi sada kupilo EV‘: Šef Volkswagena UK upozorio da prodaja električnih auta stagnira

Ustvrdio je da prodaja ‘stagnira‘ s EV-ovima koji su još uvijek ‘relativno skupi‘ u usporedbi s benzinskim i dizelskim automobilima

Volkswagenova tvornica u Njemačkoj (ilustracija)

 Profimedia

Generalni direktor Volkswagena UK, Alex Smith, upozorio je da prodaja električnih vozila "stagnira" jer je anketa pokazala da bi samo 2 posto vozača kupilo jedno u bliskoj budućnosti. Generalni direktor također je upozorio da trenutno postoji malo poticaja za kupnju električnih vozila.

Ustvrdio je da prodaja "stagnira" s električnim vozilima koja su još uvijek "relativno skupa" u usporedbi s benzinskim i dizelskim automobilima.

image

Volkswagenova tvornica u Njemačkoj (ilustracija)

Profimedia

Do izjave je došlo nakon što je anketa među 2375 britanskih vozača pokazala da bi samo 2 posto kupilo EV u ovom trenutku. Istraživanje, provedeno za industrijsko tijelo Društvo za proizvođače i trgovce motorima pokazalo je pak da ih više od polovice ne planira kupiti EV do 2026. ili kasnije.

Brojke su dovele do sve većih poziva za veću potporu privatnim kupcima da prijeđu na električna vozila prije planirane zabrane prodaje novih benzinskih i dizelskih automobila od 2030. godine. UK je jedino veliko europsko gospodarstvo bez poticaja za privatne kupce. Električna vozila trenutno su oslobođena plaćanja cestarine, no vlasnici će je početi plaćati 2025.

image

Volkswagen ID.2all

Volkswagen AG

Samo 24 posto prodaje u prvoj polovici 2023. odnosilo se na privatne kupce – pad u odnosu na 36 posto prošle godine. Električna vozila obično koštaju čak 10.000 funti (11.550 eura) više od ekvivalenta benzina ili dizela, osiguranje je skočilo za 60 posto ove godine, a neki punjači na ulici sada su 20 posto skuplji od točenja automobila s unutarnjim izgaranjem.

image

Volkswagen logo (ilustracija)

Profimedia

Premijer Rishi Sunak provodi reviziju svoje politike nulte mreže kako bi vidio koje bi mogle biti ublažene ili odbačene prije sljedećih izbora. Međutim, smatra se da nastavlja sa zabranom 2030. usprkos zabrinutosti oko rastućih troškova njezine provedbe. Anketa za DailyMail, koju je proveo Survation u srpnju, pokazala je da samo 28 posto javnosti misli da je zabrana 2030. dobra ideja. Zato je sada i pomaknuta do 2035. godine...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 10:51