PAD OD 30 POSTO

Osjetan pad potražnje za električnim autima: Volkswagen zbog slabe prodaje smanjuje proizvodnju

Potražnja za električnim vozilima je u padu nakon što su zaustavljene ili smanjene subvencije u Njemačkoj, Švedskoj i Francuskoj

Volkswagenova tvornica u Njemačkoj (ilustracija)

 RONNY HARTMANN/AFP/Profimedia

Volkswagen smanjuje proizvodnju električnih automobila u svojoj tvornici u Emdenu u sjevernoj Njemačkoj zbog slabe prodaje.

Proizvodnja potpuno električnog SUV-a ID.4 i nove potpuno električne limuzine marke ID.7 bit će prekinuta tijekom sljedeća dva tjedna - navodi Autonews pozivajući se na izjave predstavnika radničkog vijeća.

image

Volkswagenova tvornica (ilustracija)

John MACDOUGALL/AFP/Profimedia

Trotjedni ljetni odmor u tvornici bit će produžen za tjedan dana za zaposlenike koji rade na električnim automobilima, a oko 300 od 1500 privremenih radnika koji su trenutno zaposleni u Emdenu bit će otpušteno od kolovoza.

Potražnja za električnim automobilima proizvedenim u Emdenu je gotovo 30 posto ispod planiranih proizvodnih brojki, rekao je šef radničkog vijeća tvornice Manfred Wulff.

image

Volkswagenova tvornica u Njemačkoj (ilustracija)

Volkswagen AG

Glasnogovornik njemačke kompanije Christopher Hauss za Reuters je komentirao razvoj događaja:

‘Volkswagen očekuje da će se trend narudžbi električnih vozila na baterije, koji se već poboljšao u svibnju, postupno stabilizirati u nadolazećim mjesecima. Uvjereni smo da će se iskorištenost kapaciteta u tvornici ponovno povećati s lansiranjem ID.7 na tržište krajem godine. Predviđamo da će električna vozila ove godine imati rast do pet posto u Europskoj uniji‘.

Mediji navode da je potražnja za električnim vozilima u padu nakon što su zaustavljene ili smanjene subvencije u Njemačkoj, Švedskoj i Francuskoj.

image

Porsche Macan

Porsche

U isto vrijeme, mediji navode da su čelnici Porschea promijenili odluku te da njihov kompaktni SUV Macan neće biti isključivo električni model.

Naime, Porsche je namjeravao ukinuti verziju motora s unutarnjim izgaranjem u Sjedinjenim Državama 2025. ili 2026. godine, ali ta je odluka odgođena.

Umjesto toga, novi plan je vidjeti kako će se prodavati električna verzija Macana, jer su prve povratne informacije kupaca otkrile da u Americi jednostavno nema dovoljno punjača za električna vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:13