svjetska premijera

Auto klub u Berlinu: Ovo je Passat našeg doba, električna limuzina VW ID. 7 s dosegom od 700 km

Dizajniran za velike udaljenosti: ID.7 je prvi električni model pokretan novim APP550 elektromotorom od 286 KS i 550 Nm

VW ID. 7 svjetska premijera

 Zvonimir Jurčić

Nakon kompaktnog modela ID.3, obiteljskih ID.4 i ID.5, kombija ID. Buzz te koncepta ID. 2all, Volkswagenova platforma MEB za električna vozila doživljava primjenu i za sedanski model: ID. 7. Prisjetimo se: još od siječnja kada je Volkswagen na sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu (CES) prvi put pokazao svoju potpuno električnu limuzinu ID.7, Nijemci su nas "držali budnima" sve do današnje svjetske premijere.

image

VW ID. 7 svjetska premijera

Zvonimir Jurčić

Na CES-u je ID.7 doduše, bio pokazan maskiran u kamuflažnu digitalnu foliju, ali su Nijemci otkrili izgled unutrašnjosti. Potom smo prošlog mjeseca imali priliku i sjesti za upravljač takve "kamuflirane" električne limuzine, da bi se danas odigralo ‘veliko finale‘.

Očekivanja su velika: ID. 7 ima zadatak popuniti prazninu u ponudi Volkswagena nakon odluke o prestanku proizvodnje Passata (koji usput rečeno, ove godine slavi 50 godina od predstavljanja prve generacije).

image

VW ID. 7 svjetska premijera

Zvonimir Jurčić

Danas je u hali Motorwerk u Berlinu svečano predstavljen ID. 7 u proizvodnoj verziji, koji linijom podsjeća na u lipnju prošle godine pokazani koncept ID.Aero. Današnja premijera serijskog modela održana je na šest lokacija (u gradovima od Amerike preko Europe do Kine).

Ipak koncepcijski, za razliku od Passata nije riječ o četverovratnoj limuzini već o svojevrsnoj "fastback limuzini" jer ima peta vrata straga.

image

VW ID. 7 svjetska premijera

VW

Generalno, izgledom i detaljima se oslanja na ostale modele ID obitelji, a kod prvog susreta svidjela nam se doza agresivnijeg dizajna prednjeg kraja u odnosu na ostale ID modele. Tako ID.7 ima aerodinamički optimiziran prednji kraj s uskim LED svjetlima koja su povezana tankom svjetlećom trakom.

Prednji masivni odbojnik usmjerava zrak prema okomitim zračnim otvorima što između ostalog pridonosi odličnom koeficijentu otpora zraka od 0,23, što je brojka otprilike kao i kod Tesla Modela 3, najvećeg suparnika novog ID. modela.

Pogled straga možda je najmanje uzbudljiv, ali je izveden masivno te ima LED svjetlosnu traku cijelom širinom koja svijetli crveno samo kada se aktiviraju kočnice, a dizajneri su također ugradili sjajni crni difuzor i integrirani spojler.

image

VW ID. 7 svjetska premijera

VW

VW ID. 7 ima međuosovinski razmak od 2969 mm što je 94 mm duže u usporedbi s konkurentnim Tesla Modelom 3 i za 20 mm duže nego kod primjerice Hyundaija Ioniqa 6. Usput čisto za usporedbu, međuosovinski razmak je u odnosu na postojeći Passat duži za 165 mm za još više prostora u kabini.

Nova VW limuzina ima i raskošne dimenzije - dugačka je 4,96, široka 1,82 i visoka 1,54 metra, a ako bismo vanjski izgled mogli nazvati klasičnim, to se ne može reći za kabinu i njen minimalistički dizajn.

image

VW ID. 7 svjetska premijera

VW

Umjesto 12,3-inčne digitalne instrumentne ploče, ID.7 ima maleni zaslon koji se fokusira na prikaz informacija kao što su upozorenja i trenutna brzina, no head-up zaslon s proširenom stvarnošću dolazi standardno i prikazuje mnoštvo dodatnih informacija. Nekima će nedvojbeno nedostajati tradicionalna ploča s instrumentima, ali Volkswagen je rekao da promjena omogućuje vozačima da budu informirani bez skretanja pogleda s ceste.

image

VW ID. 7 svjetska premijera

VW

Središnjim dijelom kokpita dominira "lebdeći" zaslon 15-inčnog infotainment sustava osjetljivog na dodir putem kojeg se upravlja gotovo svim funkcijama.

U Volkswagenu kažu da su "grafičko sučelje i navigacija izbornika uvelike restrukturirani te da je infotainment sustav intuitivniji i prilagodljiviji sada s dvije "dodirne trake" kao i tipkom za početni zaslon. Tu su i fizički dodirni klizači ispod zaslona, ​​kao i glasovni asistent koji može prilagoditi širok raspon postavki vozila i odgovoriti primjerice na upite o vremenu.

Posebnost: visokotehnološki sustav kontrole klime s ventilacijskim otvorima koji se automatski otvaraju i zatvaraju, te distribuiraju zrak pomoću "dinamičkih pokreta" koje omogućuju "elektronički kontrolirani vertikalni i horizontalni motori". Sustav kontrole klime počinje raditi čim se približite vozilu.

image

VW ID. 7 svjetska premijera

VW

Nadalje, osim općem komforu i dojmu kvalitete materijala i izrade "na oko" i na dodir, kao smo se uvjerili na prezentaciji, U VW-u su puno pažnje posvetili prednjim sjedalima koje se mogu iznimno namještati za najbolju poziciju za volanom, a ugrađena je i funkcija Climatronic koja koristi senzore temperature i vlage za aktiviranje grijanja ili hlađenja, prema potrebi.

Usto, sjedala ergoComfort imaju deset zračnih jastučića u naslonu koji pružaju pneumatsku masažu s točkama pritiska, a ErgoPremium sjedala idu još korak dalje jer imaju dva zračna jastučića u sjedećoj površini sjedala za "aktivaciju zdjelice i kralježnice". Tko ne bi volio putovati u nasljedniku Passata?

image

VW ID. 7 svjetska premijera

VW

A, ideja putovanja itekako se naglašava za ID. 7 koji bi trebao biti sposoban prevaliti do 700 km prema navodima proizvođača.

Postavljen na poznatu MEB platformu isključivo za električne modele ID. 7 nudi dva različita paketa baterija: model ID.7 Pro ima bateriju od 77 kWh (82 kWh bruto) i mogućnost brzog punjenja od 170 kW DC. To bi trebalo omogućiti modelu da prijeđe otprilike 615 km u WLTP ciklusu.

Moćniji ID.7 Pro S ima veću bateriju od 86 kWh (91 kWh bruto) koja omogućuje domet od približno 700 km s jednim punjenjem. Na koncu, Pro S varijanta ima nešto veću mogućnost brzog punjenja od 200 kW DC.

Volkswagen ID.7 je prvi električni model pokretan novim APP550 elektromotorom od 286 KS i 550 Nm (prijašnji ID. modeli imali su elektromotore vršne snage 150 KS).

image

VW ID. 7 svjetska premijera

VW

Riječ je trofaznom sinkronom motoru s permanentnim magnetima, koji s dvostupanjskim mjenjačem s 1 brzinom i inverterom čini pogonski modul smješten na stražnju osovinu. Taj elektromotor ima rotor s jačim permanentnim magnetima, novorazvijeni stator s većim efektivnim brojem namota i napredni sustav hlađenja, što bi trebalo osigurati visoku učinkovitost pogonskog sustava.

Za što više lagodnijih kilometara: ID.7 će se nuditi s poboljšanim sustavom Travel Assist poluautonomnim sustavom vožnje koji kombinira centriranje trake s prilagodljivim tempomatom. Sustav koristi kamere i navigacijske podatke za otkrivanje ograničenja brzine i prilagođavanje u skladu s tim. Sustav također nudi dodatno unaprijeđenu funkciju promjene trake.

image

VW ID. 7 svjetska premijera

Zvonimir Jurčić

Zanimljiva je i Park Assist Pro funkcija s memorijom a funkcionira tako da ID. 7 "pamti" zadnjih 50 metara manevra parkiranja (primjerice ispred kuće) i može ga uvijek replicirati iznova.

Kada se vozač vrati na ‘spremljenu‘ poziciju za parkiranje, ID.7 će ponuditi da se automatski parkira, a vlasnici mogu izaći iz automobila i koristiti svoj pametni telefon za dovršetak manevra. Na koncu, brojke vremena sprinta, najveće brzine te potrošnja energije, još nisu spomenute, kao ni cijene, no poznato je da će se ID. 7 nuditi u cijelom svijetu, a prve isporuke u Europi pa vjerojatno i u Hrvatskoj planiraju se u studenom.

image

VW ID. 7 svjetska premijera

VW

Model za Europu i SAD proizvodit će se u njemačkom Emdenu, dok će se model za kinesko tržište proizvoditi u Kini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:06