Svjetska premijera

Elektro mobilnost za narod: Volkswagen ID. 2all za manje od 25.000 eura - ‘To je Golf 1 novog doba!‘

Budući proizvodni električni model ID. 2 bit će prostran kao Golf i s cijenom kao Polo, a imat će domet od 450 kilometara

VW id 2all

 VW

Volkswagen je upravo ušao u novu etapu svoje uspješne električne ID priče, sada možda i njenog najzanimljivijeg dijela. Večeras su, naime, predstavili konceptni model ID. 2all kao prvi uvid u novi kompaktniji, potpuno električni model koji će koštati manje od 25.000 eura. Otud i zgodna igra riječi u nazivu "2all" što se može čitati kao "to all" ili "za sve".

Zgodni koncept koji dijeli dizajnerske linije s većim ID modelima ima pogon na prednje kotače, domet do 450 km, inovativne tehnološke značajke kao što su Travel Assist, IQ.LIGHT, Electric Vehicle Route Planner i novi Volkswagenov dizajnerski jezik. Kad 2025. godine u salone stigne proizvodna verzija temeljit će se na prilagođenoj poznatoj MEB platformi s dodatkom u nazivom "Entry".

image

VW id 2all

VW

Thomas Schäfer, izvršni direktor odjela Volkswagen osobnih automobila rekao je: „Transformiramo tvrtku brzo i temeljito s jasnim ciljem da Volkswagen postane istinska marka ljubavi, a ID. 2all pokazuje kamo želimo dovesti našu marku. Želimo biti blizu kupca i ponuditi vrhunsku tehnologiju u kombinaciji s fantastičnim dizajnom. Provodimo transformaciju brzim tempom kako bismo omogućili električnu mobilnost masama.”

Mi bismo dodali da je s istom porukom i s istom inicijalnom idejom stigla i prva generacija VW Golfa, sad već daleke 1974. godine. Iduća godina kada bi bio predstavljen novi serijski ID.2 tako bi bilo obilježeno točno 50 godina između ova dva kompaktna modela s kojima je Volkswagen imao ideju mobilnosti "naroda" za ne prevelik novac.

image

VW id 2all

VW

Imelda Labbé, članica Upravnog odbora marke odgovorna za prodaju, marketing i postprodaju na predstavljanju je rekla: „Prenosimo tipične Volkswagenove vrline u novi svijet mobilnosti: vrhunska kvaliteta i izrada, izvanredan softver i digitalne usluge s istinskom dodanom vrijednošću. Fokus je ovdje uvijek na potrebama i zahtjevima naših kupaca.”

Konceptni ID. 2all je prvi model na MEB platformi za električne modele s pogonom na prednje kotače čime je iskorištena velika fleksibilnost koju nudi. Time na platformi MEB Entry VW postavlja nove standarde u pogledu tehnologije i svakodnevne upotrebljivosti.

image

VW id 2all

VW

Nadalje, VW ID. 2all je opremljen posebno učinkovitom tehnologijom pogona, baterija i punjenja: imat će snažan električni motor snage 166 kW/226 PS i domet od 450 kilometara prema WLTP-u.

Volkswagen također ponovno stavlja veći fokus na dizajn. Andreas Mindt, voditelj dizajna za Volkswagen osobne automobile rekao je: „ID. 2all daje pregled novog dizajnerskog jezika Volkswagena, koji se temelji na tri stupa stabilnosti, dopadljivosti i entuzijazmu.”

Jedan upečatljiv element ovog novog dizajnerskog jezika je dizajn stražnjeg nosača krova kao i kod prvog (i svih ostalih generacija) Golfa, a ID. 2all je prvi Volkswagen s novom interpretacijom ovog "potpisa".

Ostale značajke dizajna konceptnog automobila uključuju karoseriju s jasnim i snažnim stavom, prijateljsko lice, dobru dinamiku i bezvremenski stil.

image

VW id 2all

VW

Unutrašnjost također ima jasan dizajn i odlikuje se visokokvalitetnim izgledom, svima razumljivim infotainment sustavom s klasičnom kontrolom glasnoće i zasebnim blokom klima uređaja. Volumen prtljažnika iznosi izdašnih 490 do 1330 litara, što je vrijednost koja premašuje one u višim klasama vozila.

Generalno, proizvodna verzija ID-a. 2all jedan je od deset novih električnih modela koje će Volkswagen lansirati do 2026. godine, a već ove godine stižu osvježeni ID.3, ID. Buzz s dugim međuosovinskim razmakom te limuzina ID.7.

image

VW id 2all

VW

Nakon toga slijedi kompaktni električni SUV 2026. godine, a unatoč svim izazovima, Volkswagen radi i na još jednom električnom automobilu po cijeni nižoj od 20.000 eura. To će njemačkom proizvođaču automobila dati najširi izbor električnih vozila u usporedbi s konkurencijom, a tvrtka namjerava postići udio električnih automobila od 80 posto u Europi.

Tehnički podaci

VW ID. 2all

Platforma

MEB Entry, prednji pogon

Snaga

166 kW/226 KS

Doseg

450 km (WLTP)

Vrijeme punjenja

10 to 80 posto za 20 min.

0–100 km/h

7 s

Najveća brzina

160 km/h

Dužina

4,050 mm

Visina

1,812 mm

Širina

1,530 mm

Osovinski razmak

2,600 mm

Obujam prtljažnika

490 do 1330 l

Kotači

225/40 R20

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:59