IZ HRVATSKIH GARAŽA

Pronađen pa vraćen na cestu: Ovaj VW Golf 1 iz Čakovca iz 1979. kao da je jučer proizveden!

Video, foto: zanimljiva je priča ovog Golfa 1.1 JL koji je cijeli svoj vijek bio je u vlasništvu jedne osobe i pravi je "barn find"

Volkswagen Golf 1 iz Čakovca

 Privatna arhiva

Vjerojatno je prva stvar koju ste pomislili gledajući fotografije ovog zelenog Golfa "Jedinice" bila - "kako je netko lijepo restaurirao ovaj auto do detalja."

Međutim, bili biste u zabludi: Volkswagen Golf 1 JL s fotografija, proizveden sada već daleke 1979. godine s 43 godine na leđima pravi je starodobnik, ali koji nije restauriran i tako vraćen u život, već je potpuno originalan od poda do krova, kao i prvog dana!

image

Volkswagen Golf 1 iz Čakovca

Darko Tomaš/ CROPIX

Zvuči nevjerojatno, no kada smo čuli da u Čakovcu postoji originalni Volkswagen Golf "Jedinica" u stanju "novo", nismo dugo čekali kako bismo se uputili na sjever Hrvatske i potražili vlasnika kako bi doznali sve detalje oko njegovog, vjerojatno i najsačuvanijeg originalnog VW Golfa 1 na ovim prostorima, a vjerojatno i šire.

Tijekom 12 godina naše rubrike legende " gdje smo vam predstavljali rijetke i uščuvane primjerke raznih automobila susreli smo mnogo povijesnih i kultnih primjeraka iz domaćih garaža, ali ovakav auto u potpuno tvorničkom stanju još nismo sreli.

Volkswagen Golf 1 JL iz Čakovca pravi je tvornički "minter" koji nas je čak za fotografiranje dočekao s registarskim pločicama koje su se koristile tada u Jugoslaviji, a sve kako bi ostao u duhu vremena kad je proizveden.

image

Volkswagen Golf 1 iz Čakovca

Darko Tomaš/ CROPIX

A kakav je i danas, takav je i prije 43 godine sišao s TAS-ovih traka u Vogošći u BiH, gdje su se u bivšoj državi, temeljem ugovora iz 1969. godine o poslovno-tehničkoj suradnji između domaćeg UNIS-a i Volkswagena (51/49 posto vlasništva), godinama sklapali brojni Volkswagen modeli. Zanimljiva je i sama priča oko ovog Golfa 1 koji je zapravo i svojevrsni domaći "barn find".

image

Volkswagen Golf 1 iz Čakovca

Darko Tomaš/ CROPIX

Naime, cijeli svoj vijek ovaj je auto bio u vlasništvu jedne osobe iz Velike Gorice kraj Zagreba, međutim prije koju godinu je postao vlasništvom Grada jer iza vlasnika nije ostalo nasljednika, nakon čega je auto ponuđen na aukciji. Ubrzo je "prašnjavi stari zeleni Golf" stigao kod sadašnjeg vlasnika Karla Novaka u Čakovec, mladog, ali osvjedočenog ljubitelja Volkswagenovih modela, koji mu je dao drugu šansu.

image

Volkswagen Golf 1 iz Čakovca

Darko Tomaš/ CROPIX

Ali kako sam kaže, nije bilo puno posla oko toga jer je auto bio toliko sačuvan da su umjesto nekih većih zahvata na mehanici ili karoseriji, što bi se i očekivalo kod bilo kojeg vozila starog više od četiri desetljeća, samo zamjena svih tekućina, servis motora i temeljiti "detailing" kabine i karoserije, bili dovoljni kako bi ga registrirao i doveo u sadašnje stanje.

Tajna savršene kondicije njegovog Golfa 1 JL jest i činjenica da je cijeli svoj vijek auto proveo u garaži kad nije bio na cesti i da je prvi vlasnik u njemu za života prešao tek 28.342 kilometra. Karlo posjeduje svu dokumentaciju koja je došla uz kupnju automobila, kao i servisnu knjižicu, a samim pregledom automobila ustanovili smo kako njemu ne nedostaje ni najmanji detalj s kojim je auto stigao iz tvornice. Čudesno!

image

Volkswagen Golf 1 iz Čakovca

Darko Tomaš/ CROPIX

Stariji čitatelji sjetit će se što su Volkswagen Golf "Jedinica" (i kasnije naravno, "Dvojka") s pločicom TAS (Tvornica automobila Sarajevo) na masci hladnjaka predstavljali vozačima bivše države.

Već je "Jedinica" kad se pojavila postala jedan od najpoželjnijih automobila na ovim prostorima, koja se tri godine nakon njemačkog originala (predstavljenog 1974. godine) počela sklapati i u pogonima nedaleko Sarajeva, a tko je imao predračun za njega (i tada se na ovim prostorima puno toga "tradicionalno" rješavalo "preko veze" što je "lokalni običaj" i danas), imao je vrijednost premije na lutriji.

image

Volkswagen Golf 1 iz Čakovca

Darko Tomaš/ CROPIX

Bilo je to vrijeme kada su mobilnost stanovnika bivše države obilježavali automobili poput Zastave 101 (Stojadina), Zastave 750 (Fićeka), Polskog Fiata 126P (Peglice), ruske Lade "Žiguli", ili Moskviča, pa je licencni Volkswagen Golf, premda skuplji od domaće i konkurencije i one s Istoka (stajao je od 10 do 15 tadašnjih njemačkih maraka), vrlo brzo postao priuštivom automobilom snova tadašnjih Jugoslavena.

Proizvodnja Volkswagena Golfa 1 u Vogošći nakon VW Bube (od 1969. do 1976.), prvo je započela jednostavnom varijantom s trojim vratima pogonjena 1.1 benzinskim motorom s oznakom "J", a pritom je "Jugo-Golf" kako bi bio što pristupačniji jugoslavenskim kupcima, stizao bez opreme koju je nudio originalni njemački Golf - desnog retrovizora, servo kočnice, radija...

image

Volkswagen Golf 1 iz Čakovca

Darko Tomaš/ CROPIX

Prve godine proizvedeno je 5000 primjeraka, a svake iduće 15.000 komada novine varijante JL.

Tek svaki 250-ti proizveden primjerak i to uglavnom s dizelskim 1,5-motorom od 50 KS imao je petera vrata.

Karlov VW Golf 1 JL pokreće osnovni benzinski 1,1-litreni benzinac (1093 ccm) od 50 KS i 80 Nm uparen s 4-brzinskim ručnim mjenjačem koji snagu i moment šalje na prednju osovinu.

image

Volkswagen Golf 1 iz Čakovca

Darko Tomaš/ CROPIX

Do 100 km/h iz stajanja stiže za 17 sekundi dok najveća brzina iznosi 145 km/h, a vozeći se cestama u okolici Čakovca doista smo imali osjećaj da se vozimo u pravom pravcatom vremeplovu, ali koji i danas radi poput "vurice".

O vrijednosti njegovog Golfa, Karlo ne želi nagađati, samo je sretan što u garaži ima dio povijesti Volkswagena u stanju "kao iz dućana" te tvrdi da će tako i ostati, a njegov "Zelenko" ne samo da je svjedok vremena marke nego i je dio povijesti automobilske mobilnosti lokalnog karaktera...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:03