VIDEO, FOTO

Passat za nove generacije: VW će na sajmu CES u Las Vegasu predstaviti električnu limuzinu ID.7

Premda konačan izgled serijskog modela nije otkriven, već je auto još kamufliran, VW je otkrio izgled unutrašnjosti

VW ID.7

 VW

Volkswagen će na predstojećem sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu (CES) predstaviti svoju prvu potpuno električnu limuzinu ID.7.

Tako će nakon kompaktnog modela ID.3, obiteljskog ID.4, "coupea" ID.5 i kombija ID. Buzz, Volkswagenova platforma MEB za isključivo električna vozila doživjeti primjenu i za jedan sedanski model.

Prema informacijama iz Volkswagena, nova proizvodna verzija prošlog lipnja pokazanog koncepta ID.Aero krenut će u prodaju u drugom kvartalu 2023. Premda konačan izgled serijskog modela nije otkriven, već je još kamufliran, VW je otkrio izgled unutrašnjosti.

image

VW ID.7

Ingo Barenschee VW

Silueta je vrlo aerodinamična i ne vjerujemo da će se serijska verzija bitno razlikovati od koncepta osim nekoliko izmijenjenih detalja poput jednostavnijih LED svjetala, većih poklopaca retrovizora, redizajniranih odbojnika i aluminijske naplatke manjeg promjera.

Posebna kamuflaža koju koristio na ID.7 stvara elektroluminiscentne svjetlosne efekte u različitim bojama, s grafikom inspiriranom QR kodovima. Kako bi postigao ovaj efekt, VW je nanio 40 slojeva boje s vodljivim ili izolacijskim svojstvima, omogućujući da 22 područja karoserije budu neovisno osvijetljena i stvaraju poseban "show" kada su spojeni na audio sustav.

image

VW ID.7

Ingo Barenschee VW

U pokazanoj serijskoj unutrašnjosti dominira veliki 15-inčni središnji zaslon infotainmenta osjetljiv na dodir kombiniran s manjom digitalnom pločom instrumenata iza upravljača te poviše head-up zaslonom s efektom proširene stvarnosti.

Novost: dodirni klizači ispod zaslona koji upravljaju funkcijama klime i glasnoćom sada su osvijetljeni, ali će kontrole osjetljive na dodir na upravljaču biti zamijenjene uobičajenim prekidačima u svim VW modelima nakon kritika i loših povratnih informacija kupaca.

image

VW ID. Aero koncept 2022.

VW

Posebnost: digitalno kontrolirani sustav "Smart Air Vents" koji prepoznaje vozača po ključu i hladi ili grije unutrašnjost prije nego što uđu u vozilo. Sustav klimatizacije može automatski raspodijeliti zrak na velike površine ili usmjeriti strujanje prema tijelu putnika. Te se funkcije mogu aktivirati za svakog putnika putem središnjeg zaslona osjetljivog na dodir ili korištenjem glasovnih naredbi.

Dosadašnja MEB platforma u međuvremenu je unaprijeđena i sada se naziva MEB+ te nudi duži domet i brže punjenje. Premda konkretne brojke i specifikacije pogona za ID.7 još nisu poznate, očekujemo da će se model nuditi u konfiguracijama s jednim ili dva elektromotora i s velikom baterijom postavljenom u podu.

Volkswagen novi model opisuje kao "učinkovitu električnu limuzinu s mogućnošću dugog dometa", najavljujući procijenjeni domet od do 700 km na temelju simuliranog WLTP ciklusa.

image

VW ID.7

Ingo Barenschee VW

VW je također otkrio da će ID.7 imati međuosovinski razmak od 2969 mm što je 94 mm duže u usporedbi s konkurentnim Tesla Modelom 3 i Hyundaijem Ioniqom 6 za 20 mm. Usput čisto za usporedbu, međuosovinski razmak je u odnosu na postojeći Passat duži za 165 mm za više prostora u kabini.

Električna limuzina ID.7 bit će šesti model u Volkswagenovoj ID ponudi i jedan je od 10 novih električnih modela koje Volkswagen planira lansirati do 2026., a proizvodit će se u tvornici Emden u Njemačkoj gdje već s traka silazi model ID.4.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:02