SVJETSKA PREMIJERA

Foto, video: Ovo je novi VW ID. Buzz, električni Bulli modernog vremena s baterijom od 77 kW

Ugrađena je iz ID.3 dobro poznata baterija od 77 kWh koja se može puniti istosmjernom strujom do 170 kW. Domet je 400 km

VW ID. Buzz

 VW

Volkswagen je večeras nakon nekoliko teasera i informacija koje je posljednjih mjeseci povremeno puštao u "eter" svečano predstavio spiritualnog nasljednika kultnog kombija T1 "Bullija" koji se proizvodio od 1949. do 1967. godine.

Novi model s duljinom od 4,71 metara najveći je model temeljen na modularnoj platformi MEB za električne modele VW Grupe, a s gotovo 1,94 metra visine je i najmanje aerodinamičan. Premda cW iznosi 0,285 velika frontalna površina po uzoru na legendarni original svakako nije najbolji borac s otporom vjetra.

image

VW ID. Buzz

VW

Zato je međuosovinski razmak od 2,98 metara znatno dulji od svih modela na MEB platformi (2,77 metara). U početku ID- Buzz dolazi samo sa stražnjim pogonom i snage 150 kW. Najveća brzina ograničena je na 145 km/h, a podatka o ubrzanju nema.

Tu je i iz ID.3 dobro poznata baterija od 77 kWh koja se može puniti istosmjernom strujom do 170 kW i prema VW-u može se napuniti od 5 do 80 posto za 30 minuta.

image

VW ID. Buzz

VW

VW ID.Buzz je peterosjed, a uz standardna prednja sjedala straga je smještena klupa za troje putnika (koja se može preklopiti u omjeru 40:60) i kojoj se praktično prilazi kroz, na svakom boku smještena klizna vrata. Također, može se pomicati uzdužno za 15 centimetara.

Ovisno o položaju stražnjeg sjedala, prtljažnik može primiti do 1121 litara prtljage (utovaren do gornjeg ruba naslona). Ako preklopite stražnja sjedala, možete spremiti čak 2205 litara. Ravna površina za utovar može se postići opcionalnom policom.

image

VW ID. Buzz

VW

Kasnije će uslijediti varijanta sa šest pojedinačnih sjedala u tri reda. Izvedba sa sedam sjedala s dužim međuosovinskim razmakom (ali iste duljine) također je planirana za 2023. godinu. Zasad u startu kupci imaju na izbor dvije standardne varijante - putničku verziju s pet sjedala i teretnu varijantu.

Komercijalna verzija ima tri sjedala sprijeda; iza njih se nalazi čvrsti zid, koji koji se po želji može opremiti prozorom ili otvorom za utovar.

U ovom slučaju utovarni prostor ima kapacitet od 3,9 kubika i nudi prostor za dvije euro palete. Nosivost iznosi 650 kg (uz dopuštenu ukupnu težinu od 3000 kg).

image

VW ID. Buzz

VW

Teretna verzija pritom ima samo jedna klizna vrata na strani suvozača, a druga su dostupna uz doplatu.

Pogledom u unutrašnjost kokpit na prvi pogled izgleda slično modelima ID.3 i ID.4, ali nedostaje poznati okretni prekidač s desne strane zaslona s instrumentima: ručica "mjenjača" sada je bliže ruci vozača i nalazi se na stupu upravljača. Standardno: 10-inčni zasloni za instrumente i infotainment, a uz doplatu je dostupan središnji zaslon od 12 inča.

image

VW ID. Buzz

VW

Zanimljivi tehnički dodaci su Car2X sustav za upozoravanje na praćenje vozila, automatska promjena trake na autocesti i automatizirano parkiranje.

Osnovna oprema zove se Soul, a moguće su razne varijante vanjskog izgleda s ukupno jedanaest boja, uključujući četiri dvobojne boje.

image

VW ID. Buzz

VW

Osim toga, ID. Buzz se standardno kotrlja na 18-inčnim naplacima - uključujući i gospodarsku verziju. U putničkoj verziji izgled se podiže na višu razinu naplatcima do 21 inča, no tada će se vjerojatno povećati i potrošnja energije.

Narudžbe su otvorene od svibnja, lansiranje modela na tržište očekuje se u jesen, a cijene zasad nisu poznate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. srpanj 2022 10:31