KRIVA STRANA ZAKONA

Svaki četvrti vozač pije opasne lijekove i zatim sjeda za upravljač

Više od 450.000 depresivnih, 200.000 registriranih šećeraša, 25.000 ovisnika o drogama... Prema podacima koje smo dobili od našeg stručnog suradnika dr. Ivana Pećina, zdrastveno stanje nacije je prilično otužno. Stoga ne čudi da mnogi gutaju lijekove kao da je riječ o bombonima, a takva praksa izravno utječe na sigurnost vožnje.

Najpropisivanjiji lijekovi kod nas su (osim onih za tlak) anksiolitici i antidepresivi, a za posljedicu često imaju pospanost, nejasan vid, gubitak motoričke koordinacije, oštećenje pamćenja... Većina njih na ambalaži ima nacrtan crveni trokut, čime proizvođač upozorava da su opasni za vožnju.

Nažalost, iako se takvi lijekovi u pravilu ne mogu dobiti bez valjanog recepta (pa tako i liječničke suglasnosti) pacijenti se svakodnevno viđaju za upravljačem i ozbiljno ugrožavaju sigurnost na prometnicama. A koliko i propisana terapija može biti opasna najbolje pokazuje primjer šećeraša. Gotovo 90 posto osoba koje uzimaju lijekove za snižavanje šećera u krvi (u Hrvatskoj ih ima preko 100.000) ili inzulina (28 posto među šećerašima) iskusili su barem jednom napad hipoglikemije.

Dva posto šećeraša, odnosno 4000 ljudi iskusilo je i hipoglikemijsku komu, što je za upravljačem najčešće fatalno iskustvo... Konkretnih podataka o zdrastvenom stanju tako ima na pretek, poznate su i posljedice propisanih terapija, tako da još više čudi ležeran pristup domaćih medicinara koji su policiji prijavili tek 3764 vozača kao zdrastveno nesposobne...

Slijepi u prometu: Svaki četvrti vozač vidi mutno



Ne samo da mnogi bolesni sjedaju za upravljač, nego čak četvrtina domaćih vozača nema oštru sliku pred očima. Pokazalo je to istraživanje kvalitete vida na 415 vozača i vozačica, koje su prošli mjesec poduzeli Hrvatski autoklub i tvrtka Essilor. Još dramatičnije je što su testiranja pokazala i da 43 posto muškaraca starijih od 40 godina nikad prije nije bilo na kontroli vida, ako se ne računa pregled pri dobivanju vozačke dozvole. Među njima je čak 5 posto onih koji na svoju ruku nose naočale...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:37