AKTUALNO

ZAPOČELA AVANTURA u Daciji iz Hrvatistana u Azijske stanove

Naši će putopisci u Dusteru posjetiti Turkmenistan, Tadžikistan, Uzbekistan, Kazahstan i Kirgistan

Svjetski putnik, avanturist i putopisac Boris Veličan i glumac Dušan Bućan nakon opsežnih priprema krenuli su sa Dacijom Duster 1.5 dCi 4x4 na neobičnu putešestviju Od stana do stana. Naslov je to, naime, serije putopisa iz bespuća Turkmenistana, Tadžikistana, Uzbekistana, Kazahstana i Kirgistana, od kud će se naši putopisci javljati još s puta.

Njihovi čudesni doživljaji moći će se pratiti na portalu autoklub.hr, gdje će svakoga petka objavljivati tjedni pregled svojih dogodovština, a kad god im to internetska veza bude omogućavala fotografije i informacije s puta objavljivat će i na našoj Facebook stranici. Od ponuđenih stanova, iz razumljivih razloga preskočit će tek Pakistan i Afganistan, makar Veličanu, koji je 2008. prešao preko 4930 metara visokog prijevoja Khunjerab između Pakistana i Kine na Apriliji Scarabeo, niti to ne bi bio problem... Svejedno, ne treba sumnjati da će se imati što za vidjeti i doznati.

Boris Veličan jedan je od naših najcjenjenijih putopisaca, na putu je, može se reći, već 17 godina i o svojim doživljajima je već napisao tri knjige i snimio niz dokumentaraca. S Auto klubom surađuje još od 2001., kad se s rashodovanim Mitsubishi Pajerom uputio u Kinu, a iza sebe ima i senzacionalne pješačke podvige, među kojima je posebno impresivna šetnja od 2609 kilometara od Rusije do Francuske. Ovo nije prvi put da nekamo putuje s prijateljem Dušanom Bućanom. Znaju se od 2008., a dosad su zajedno prepješačili Velebit, vozili se od Aljaske do Hollywooda i družili se Navaho indijancima.

Na ovome putu iskoristit će Bućanove jahačke vještine, pa će naš glumac s lokalcima zaigrati buzkashi, tradicionalnu konjičku igru nalik polu, u kojoj se umjesto lopte koristi lešina ovce, dok će Veličan sudjelovati u ondje popularnim prvenstvima u hrvanju, čime se i inače aktivno bavi. Također, usput rade i kulinarski šou za televiziju, radi čega im se pridružio i Andrija Vučković, snimatelj s Nove TV.

VELIČANOVA MOTORIZIRANA PUTOVANJA ZA PAMĆENJE

Mitsubishi Pajerom do Kine (2001.)

S terencem koji je prije njega već imao šest vlasnika i 300.000 km potegnuo je do Kine. Pritom je prešao granicu između Pakistana i Kine na 4930 m visokom prijevoju Khunjerab, i to tako da je na licu mjesta registrirao tvrtku za trgovinu poludragim kamenjem.

Nissan Patrolom do Japana (2002.)

Do dalekog Japana zaputio se preko Sibira, da mu ne bude prejednostavno i u toj avanturi natukao čak 32.000 kilometara, što mu je dosad najveća kilometraža odrađena na jednom putovanju. Patrol je cijelu priču, sjeća se Veličan, prošao bez ijednog kvara...

Aprilijom Scarabeo do Kine (2008.)

Skuterom od 200 kubika provozao se Iranom i Karakorumom, pa ponovno preko prijevoja Khunjerab prešao u Kinu. Po putu je ugodno čavrljao i pio čaj s plemenskim starješinama na sjeveru Pakistana, koji inače trguju oružjem i drogom

Ford Mustangom po Americi (2012.)

Jedno od putovanja na kojima je bio s Dušanom Bućanom. Premda su trebali iznajmiti terenac, Bućanu se više svidio rasni američki kabrio, što se pokazalo punim pogotkom. Putem se družilo i s Navaho indijancima, koje je naučio peći ćevape. To je, kaže, bio njegov skroman doprinos u zbližavanju dviju kultura...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:49